Nemzetközi foci

Visszavonul a Leicester csodaedzője, aki megmentette a Cagliarit

Tiziano Ballabio / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Claudio Ranieri bejelentette a visszavonulását
Tiziano Ballabio / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Claudio Ranieri bejelentette a visszavonulását
Hivatalosan is bejelentette Claudio Ranieri, a Cagliari 72 éves edzője, hogy visszavonul az edzősködéstől.

A szakember pályafutása során húsznál is több csapatot edzett, köztük olyan nagy klubokat, mint a Juventus, az AS Roma, az Inter vagy a Chelsea, de négy (sikertelen) meccs erejéig volt görög szövetségi kapitány is.

Azonban nem sok címet szerzett, igaz, a 2016-os, Leicester Cityvel megnyert angol bajnoki aranyérmet sokan irigylik tőle. Emellett négyszer is magasabb osztályba jutott aktuális klubjával, Olasz Kupát nyert a Fiorentinával és Spanyol Kupát a Valenciával.

Pályafutását gyakorlatilag keretbe foglalta a Cagliari csapatával. A klub iránti szerelme 1988 nyarán kezdődött, amikor alig 37 évesen Szardíniára érkezett, hogy átvegye a súlyos örökséget és a Serie C-be lecsúszott, csőd szélén álló csapatot felvirágoztassa. Az akkori elnök, Tonino Orru és a sportigazgató, Carmine Longo megérzése bevált, ők látták meg benne a megfelelő embert a feljutáshoz. Szakmai és emberi tulajdonságai azonnali hatást gyakoroltak a környezetére, a helyiek megszerették, ő ugyancsak beleszeretett a szigetbe.

Elképesztő sikeres időszak következett, két egymást követő évben is sikerült a feljutás, így a harmadosztályból az élvonalban találta magát. az együttes. Ott még egy bravúr belefért, sikerült megőrizni a tagságot, azonban Ranieri távozott.

De azzal az ígérettel, hogy egyszer még lesz edző. Ez az időszak 2023. január elsején jött el, amikor a Serie B-ben szereplő klub ismét őt kérte fel edzőnek. Ő pedig hozta a megszokott lendületét, a csapat az alapszakaszban az ötödik helyen zárt, majd a playoffban a Veneziát, a Parmát és a Barit felülmúlva feljutott az első osztályba.

Az idei szezonban is a bennmaradás volt a cél, ezt május 19-én, a Sassuolo elleni idegenbeli sikerrel sikerült is elérni. Ezek után kedden bejelentette, bár szerződése a jövő nyáron, 2025-ben járna le, más most visszavonul.

Olvasói sztorik