Nemzetközi foci

Meghalt a Milan legendás német védője

Heidtmann / DPA / dpa Picture-Alliance
Schnellinger próbálja szerelni Mitkovot az 1970-es vébé német-bolgár meccsén
Heidtmann / DPA / dpa Picture-Alliance
Schnellinger próbálja szerelni Mitkovot az 1970-es vébé német-bolgár meccsén

85 éves korában elhunyt Karl-Heinz Schnellinger, korábbi 47-szeres német válogatott futballista.

Volkswagen, ez volt a beceneve, mivel megbízható és minőségi játékos volt, aki sosem hagyta cserben aktuális csapatát. Igazán sokoldalú játékos volt, söprögetőként, belső védőként, védekező középpályásként is megállta a helyét, és fénykorában a világ legjobb balhátvédjei között tartották számon.

Első csapata az 1. FC Köln volt, amellyel 1962-ben megnyerte a Bundesligát, ebben az évben hazájában az év játékosának választották, az Aranylabda-szavazáson pedig a harmadik helyen végzett a cseh Josef Masopust és a portugál Eusébio mögött.

Majd Olaszországba igazolt, szerepelt a Mantovában és a Romában is, de a legnagyobb sikereit a Milannal érte el, amelyet 1965 és 1974 között erősített. A milánói csapattal nyert bajnokságot, BEK-et, KEK-et (kétszer is), olasz kupát (háromszor), valamint Világkupát.

A válogatottal 1966-ban ezüstérmes, négy évvel később bronzérmes lett a világbajnokságon. Az 1970-es vébén játszott olasz-német elődöntőben – sokan ezt tartják minden idők legjobb vb-meccsének – ő szerezte azt a gólt a második félidő ráadásában, amivel a németek hosszabbításra mentették a meccset, amit végül az olaszok 4-3-ra nyertek meg.

Schnellinger gólja 00:45-nél látható:

Olaszországban ezek után mindig felemlegették neki, hogy ellenük bezzeg gólt szerzett, miközben a Milanban 222 Serie A-találkozón egyszer sem volt eredményes.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik