Nemzetközi foci

Klopp az egyik legfájóbb liverpooli emlékéről: „Feküdtem a kanapén, majd a következő pillanatban úgy éreztem magam, mint aki sztrókot kapott”

Ben Stansall / AFP
Ben Stansall / AFP

Jürgen Klopp úgy távozik a Liverpooltól, hogy a csapattal nyert angol bajnokságot, Bajnokok Ligáját, FA Kupát, angol és európai Szuperkupát, Ligakupát (kétszer is), valamint klubvilágbajnokságot is.

És mégis: gyakran előkerülnek azok a kulcspillanatok, amikor a Liverpool újabb nagy siker küszöbén volt, de egy gól vagy egy nagy bravúr megakadályozta ebben.

Ilyen volt például Vincent Kompany hatalmas gólja: 2019. május 6-án a Manchester City sokáig nem bírta feltörni a Leicester City védelmét, aztán jött a belga védő, akinek a többiek azt kiabálták, hogy eszébe ne jusson lőni, de ő megmakacsolta magát, és ennek egy gyönyörű találat lett a vége.

A gól ráadásul nemcsak szép volt, hanem fontos is, azóta is úgy emlegetik, hogy ez döntötte el a bajnoki versenyfutást a City javára. A Liverpool 97 pontot gyűjtött abban az idényben, de hiába, a City ugyanis 98-ig jutott, így megvédte a címét.

„Amikor látom Vinny gólját, mindig az van bennem, hogy ez most komoly?! Másodpercekkel a gól előtt azt mondogattam magamnak, hogy Brendan Rodgersnek le kellene cserélnie James Maddisont, mert nagyon fáradtnak tűnik. Csak pár méterre volt Kompanytól, és neki kellett volna kilépnie rá, hogy blokkoljon. Feküdtem a kanapén, majd a következő pillanatban úgy éreztem magam, mint aki sztrókot kapott. Mit lehet csinálni, amikor ilyen történik?” – tette fel a költői kérdést Klopp.

A Pool egyébként elsőrangúan reagált öt évvel ezelőtt a Kompany-gól okozta sokkra, mert másnap, a Barcelona elleni BL-döntőben háromgólos hátrányt ledolgozva vívta ki a továbbjutást. Klopp azt mondta, ez volt a kedvenc estéje Liverpool-edzőként.

A német edző megemlítette, hogy gyakran felemlegetik neki a 2018-2019-es idényt, de legalább ennyiszer a 2018-as BL-döntőt is, amikor 3-1-re kikaptak a Real Madridtól. Ez volt az a meccs, amikor Mohamed Szalahot le kellett cserélni, miután Sergio Ramos közreműködésével meglehetősen szerencsétlenül esett, és megsérült a válla.

„Ezekről nagyon sokszor beszélnek, pedig egy évvel később, 2019-ben megnyertük a BL-t, és egy évvel az egy ponttal elbukott bajnoki cím után megnyertük a Premier League-et”.

Klopp beszélt a 2022-es BL-döntőről is, amikor a Real Madrid Vinícius Jr. góljával nyert, miközben a madridiak kapujában Thibaut Courtois kivédte a Liverpool-játékosok szemét.

„Hárompercenként kapura lőttünk, de a kapusuk olyan volt, mintha 12 keze lenne. Ők meg szereztek egy gólt, és utána minden arról az egy hibáról szólt, amikor jobban kellett volna védekeznünk. A Real is elkövetett bakikat védekezésben, amikor csak rajtunk múlt, hogy nem lett gól a vége? Persze, de ezekről senki nem tesz említést.

Nem a védekezésen múlt a győzelmük, hanem azon a nyamvadt Courtois-n

– mondta Klopp, az utolsó tagmondatot már nevetve.

Azt is hozzátette, az elveszített döntők vagy a nüanszokon múlt bajnoki címek ellenére is élvezte a liverpooli időszakot, és ha mások ezzel nem így vannak, ő azzal is együtt tud élni.

A Klopp-éra utolsó meccsére vasárnap kerül sor, amikor a már biztosan a harmadik helyen záró csapat a Wolverhamptont fogadja az Anfielden.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik