Nemzetközi foci

Milliós kártérítésre vár a szegény feltaláló, aki a túlélésért küzdve legyőzte a FIFÁ-t

MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A spray, amely forradalmasította a futballt, legalábbis a feltalálója szerint
MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A spray, amely forradalmasította a futballt, legalábbis a feltalálója szerint
Találmányával forradalmasította a futballt, és ugyan a nemzetközi Labdarúgó Szövetség megpróbálta kijátszani, a bíróság úgy ítélte meg, hogy brazil Heine Allemagne milliós kártérítésre jogosult.

A brazil Globo beszámolója szerint a FIFA-nak egyelőre ismeretlen összegű kártérítést kell fizetnie a brazil Heine Allemagne-nek a játékvezetői spray feltalálásáért. Allemagne 2000-ben fejlesztett ki egy olyan spray-t, amellyel a játékvezetők megjelölhetik a szabadrúgás elvégzésének és a sorfalnak a helyét. A dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) 2009 óta használja, a FIFA először a 2014-es brazíliai világbajnokságon vetette be.

A feltaláló azonban egy fillért sem kapott érte, és a reménytelen és sikertelen egyeztetések után 2017-ben pert indított a FIFA ellen, amelyben több millió eurós kártérítést kért.

A Legfelsőbb Bíróság most véget vetett a vitának, és arra kötelezte a nemzetközi szövetséget, hogy fizessen a brazil férfinek és cégének, a Spuni Comércio de Produtos Esportivosnak a szabadalmaztatott termékkel való visszaélés miatt. Az összegről nem tudni semmit, ami biztos, hogy fellebbezésnek helye nincsen.

Dávid legyőzte Góliátot

„Mindenben legyőztem a FIFA-t, amely megkérdőjelezte a szabadalmat és engem, mint feltalálót. Pedig a spray forradalmasította a futballt.

Dávid legyőzte Góliátot, nagyon büszke vagyok, mert történelmet írtunk a világ futballjában

nyilatkozta Allemagne.

Larissa Teixeira ügyvéd szerint sikerült igazságot szolgáltatni.

„Bevallom, hogy ez egy olyan eset, amiről álmodoztunk, amikor jogászok lettünk. Valóban megtörtént az igazságszolgáltatás. Hiszen ő egy brazil feltaláló, aki valami olyat talált ki, ami valóban hatással volt a futballra” – mondta.

Túlélésért folytatott háború

Heine Allemagne Vilarinho Dias egy Ituiutabában élő szerény családból származik, furcsa hangzású nevét úgy kapta, hogy édesapja a kórházban egy utónévjegyzéket böngészett és megtetszett neki.

„Kézbesítő voltam, újságokat árultam az utcán, röpiratokat szállítottam. Aztán elmentem egy könyvelő irodába, majd egy nyomdába. Céget is alapítottam, dolgoztam televízióban, reklámügynökségnél” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a középiskoláját nem fejezte be.

A marketing mellett a futball is a szenvedélyei közé tartozott.

„Maga a találmány ötlete akkor pattant ki a fejemből, amikor komoly anyagi nehézségekkel küzdöttem. Arra gondoltam, hogy változtatnom kell a sorsomon, valami különlegeset kell kitalálnom. Aztán meghallottam a neves brazil futballkommentátor, Galvao Buenót, aki egyszer azt mondta: »Látni akarom azt az embert, aki a megakadályozza, hogy a sorfal elmozduljon a helyéről!« Akkor döntöttem el, hogy ezt megoldom.”

Két évtizeden át népszerűsítette a találmányt, majd harcolt miatta a FIFA-val a bíróságon – ez pedig arra késztette, hogy beutazza a világot. Nagyon hálás a feleségének, aki mindvégig hitt benne és támogatta.

Nagyon nehéz volt az életünk, sok odaadással, kitartással, lemondással járt a harcom. Szerény és egyszerű életet élek, a projektnek szenteltem az életem. Az egész a túlélésünkért folytatott háború volt.

Most, hogy végre elismerték a találmányhoz való jogát, azt tervezi, hogy végre élvezni fogja a családi életet, és új projektekbe fog. Például egy új típusú villanymotor fejlesztésébe, amellyel már egy ideje foglalkozik.

„Az az ember vagyok, aki hisz abban, hogy a világot meg lehet javítani. Hiszem, hogy az emberiség napról napra jobb lehet, és mi lehetünk ennek a tervnek a főszereplői.”

Kapcsolódó
100 millió euróra perli a FIFA-t egy feltaláló
A brazil férfi egyszer visszautasított már egy ajánlatot, a nemzetközi szervezet azóta ugyanúgy használja a szabadalmát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik