Nemzetközi foci

Elvethetik a VAR-t a Premier League-klubok

Glyn KIRK / AFP
Glyn KIRK / AFP

A Premier League-klubok szavazás útján dönthetnek arról, hogy a következő idényben használják-e a videóbírót (VAR) az angol bajnokságban.

A témában a Wolverhampton nyújtott be határozatot, és az élvonalbeli csapatok június 6-án döntenek majd a témában szavazás útján.

A Wolverhampton azzal indokolta a határozat benyújtását, hogy a VAR-t eredetileg jobbító szándékkal vezették be, de számos nem kívánt következménnyel járt, amely rontja a kapcsolatot a szurkolók és a futball között.

A videóbírót 2019-ben vezették be, hogy a VAR-szobában ülők a felvételek megtekintése révén segítsék a játékvezető munkáját a leshelyzetek, illetve a 16-oson belüli vitatott helyzetek megítélésében, valamint a gólokat megelőző és a kiállítást eredményező szituációk leellenőrzésében.

A technológia által nyújtott segítség ellenére a mostani idényben is számos eset gerjesztett vitát, októberben például jogtalanul vették el les miatt a liverpool Luis Díaz gólját a Tottenham elleni meccsen. Több edző is kikelt idén a VAR által hozott döntések ellen, a Wolverhampton mestere, Gary O’Neil például a West Ham elleni találkozón annyira felhúzta magát azon, hogy a videóbíró elvette az egyenlítést jelentő góljukat, hogy túl vehemensen reklamált, amiért egy meccsre eltiltották.

Ahhoz, hogy megváltoztatták a jelenlegi szabályt, vagyis hogy elvessék a VAR-t, az kell, hogy a 20 PL-klubból tizennégyen a videóbíró ellen szavazzanak.

Olvasói sztorik