Nemzetközi foci

„Hé, doki, még mindig itt vagyok!” – dacol a gyilkos kórral a korábbi Bundesliga-kapus

ACHIM SCHEIDEMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
ACHIM SCHEIDEMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az 52 éves Georg Koch 2023 áprilisában lesújtó diagnózist kapott: a korábban a Bundesligában és a német másodosztályban is védő kapus ekkor tudta meg, hogy hasnyálmirigyrákkal küzd.

Egy rutinvizsgálat során derült ki ez szar. Nem éreztem jól magam, és a vérképem is pocsék volt, majd az orvos egyszercsak előállt a diagnózissal, és azt mondta, hat hónapot adott nekem. Én meg most azt üzenem neki, hé, doki, még mindig itt vagyok

– nyilatkozta Koch a Sport Bildnek adott interjúban.

A pályafutása során többek között a Düsseldorfban, a Duisburgban, a Bielefeldben, a Cottbusban, a Kaiserslauternben és a Dinamo Zagrebben – a horvát csapatban együtt játszott az ifjú Luka Modriccal – is védő Koch azt mondta, eddig csak a szerettei és közeli barátai tudtak a betegségéről, de úgy érezte, itt az idő, hogy a nyilvánosság előtt is beszéljen róla.

Vannak időszakok, amikor állandóan az a kérdés kínoz, hogy miért pont velem történik ez. De amikor az ember a kórházban azt látja, hogy az onkológián kisgyereket és fiatalokat kezelnek, akkor azt mondja magában, hogy nagyszerű életem volt.

Az állapotom teljesen hullámzó, néha azt érzem, hogy gyökerestül ki tudnám csavarni a fákat, máskor meg olyan erőtlennek érzem magam, hogy ki sem bírok kelni az ágyból” – mesélte Koch.

Aki hozzátette, szerencsés, hogy a pályafutása során jól keresett, mert így finanszírozni tudta azt az USA-ból származó gyógyszert, amivel kezelik, és ami szerinte Németországban még nem lett engedélyezve.

„Egyszerűen nem bírtam tovább a nyomorúságot az onkológiai osztályon, kimerített. De nekem van a világon a legjobb ápolóm. Ő Hector, a kutyám, aki egy golden retriever. Folyton a közelemben van, érzékeli, ha jó a kedvem, de akkor sem haragszik meg, ha két napig nem tudok semmit sem csinálni, mert rosszul vagyok” – aki a korábbi Köln-focistáról, Jonas Hectorról nevezte el a kutyát.

A kapus azt mondja, szörnyű érzés, amikor beletúr a hajába, és a kezében marad egy egész hajcsomó, és azzal is próbál megbirkózni, hogy amit korábban öt másodperc alatt elvégzett, az most minumum fél percet vesz igénybe. „De a panaszkodás nem segít, és nem is volt soha az én világom.”

Koch elárulta, a nagy vágya az, hogy minden egykori klubjának ellátogasson még egy-egy meccsére. Innen is szurkolunk, hogy ez sikerüljön neki!

Olvasói sztorik