Nemzetközi foci

Egykoron óriási edzőreménységnek számított, most klubelnök lett

Ugyan 2022-ben tett egy olyan nyilatkozatot André Villas-Boas, hogy feladja edzői pályafutását, hogy a Porto elnöke legyen, a futballszakmában hitték is, meg nem is, hogy valóban így tesz. Nos, a 46 éves szakembert a hétvégén megválasztották a portugál sztárklub első emberének.

Pedig ha akadt olyan fiatal szakember, akinek csúcssikereket jósoltak, az Villas-Boas volt. A Bobby Robson által felfedezett és támogatott szakember egészen elképesztően kezdett: 17 évesen C, 18 évesen B, 19 évesen A licencet szerzett, majd a Porto csapatánál José Mourinho vezetése alatt másodedzői feladatot kapott – mesterét később követte a Chelsea-hez és az Interhez is.

2010-ben lett a Porto vezetőedzője, karrierje csúcspontjaként elsős szezonjában veretlenül lett bajnok, összesen négy trófeát nyert, köztük az Európa Ligát:

ezzel 33 évesen és 213 naposan a valaha volt legfiatalabb edző lett, aki elhódított egy európai kupát.

Később dolgozott az angol Chelsea és Tottenham, az orosz Zenit, a kínai Shanghai SIPG és a francia Marseille csapatainál, de csak Szentpéterváron jutott el bajnoki aranyig és nemzeti kupaelsőségig.

A 2021. februári, franciaországi menesztését követően már a sportvezetői munka érdekelte, és végül célba ért: a hétvégén elsöprő győzelemmel választották meg az FC Porto elnökévé, véget vetve ezzel Jorge Nuno Pinto da Costa 42 éves uralkodásának.

Remélem, hogy maradéktalanul megfelelek az összes követelménynek: trófeákat akarok nyerni és fenntartható klubot szeretnék építeni a jövő számára

– nyilatkozta Villas-Boas, aki a szavazatok 80,3 százalékát szerezte meg.

Olvasói sztorik