Nemzetközi foci

A visszavonulását fontolgatja az edzőkollégát lecigányozó egykori cseh kapitány

GENYA SAVILOV / AFP
Petr Rada sohasem volt könnyű ember
GENYA SAVILOV / AFP
Petr Rada sohasem volt könnyű ember
Elég bizarr történetről ír a cseh sportsajtó, a másodosztályú labdarúgó-bajnokság listavezetője, a Dukla Praha ugyanis elveszítette szezon végéig edzőjét, Petr Radát.

A 65 éves szakembert – aki egykoron 11 mérkőzésen szerepelt a nemzeti csapatban, majd 2008 júliusa és 2009 áprilisa között nyolc meccsen szövetségi kapitányként is dolgozott – rasszizmus vádja miatt három hónapra eltiltották.

Rada a március 2-i, Zbrojovka Brno elleni 3-3-as döntetlennel véget ért mérkőzés után cigánynak nevezte az ellenfél edzőjét, Tomás Poláchot, amiért a fegyelmi bizottság nagyon keményen megbüntette: nyolc hónapra eltiltotta és 80 ezer korona (mintegy 1,2 millió forint) pénzbüntetéssel sújtotta.

A szakember fellebbezett, és ugyan a pénzösszegen nem tudott faragni, de eltiltását három hónapra változtatták. Ez azt jelenti, hogy a szezon végéig nem ülhet a kispadon, és a büntetése az új szezon elején, valószínűleg az első bajnoki fordulóban jár le.

Még így is csalódott vagyok. Játékosként és edzőként közel negyvenhét éve vagyok a profi futballban, és mindig igyekeztem mindent tisztességesen csinálni

nyilatkozta.

Hozzátette, megjegyzése nem volt rasszizmus a részéről és ezt kollégája, Polách is megerősítette, mondván, ő sem annak vette.

Rada elismerte, ha a fellebbviteli bizottság jóváhagyta volna a nyolc hónap büntetést, visszavonult volna.

„Hogy decemberig nem dolgozzak? Azt kimondani is szörnyű. Így is nehéz, hogy tavasszal hat, ősszel pedig egy mérkőzést ki kell hagynom. Sohasem kaptam még ilyen nagy büntetést, pedig egyesek őrültnek tartanak, és gyakran büntetnek. Sajnálom a klubot és az elnököt, akivel átlagon felüli a kapcsolatom van, és aki mindig is mögöttem állt” – mondta.

De hozzátette, most is vannak kétségei a folytatást illetően, mindent át kell gondolnia és még beszélni fog a játékosaival is.

„Csak az idei szezon végéig van szerződésem, így nem tudom, mi lesz utána. A cél elérésére, vagyis az első ligába való feljutásra koncentrálok. Persze, szeretném folytatni a munkát, de kérdés, mit gondol majd a klub vezetése.”

Olvasói sztorik