Nemzetközi foci

„A hozzáállása nem méltó egy profi sportolóhoz” – kiakasztotta a franciákat az Aston Villa argentin kapusa

Sameer Al-DOUMY / AFP
Sameer Al-DOUMY / AFP

A Lille–Aston Villa Konferencia Liga-negyeddöntő visszavágója a vendégek világbajnok argentin kapusáról, Emiliano Martínezről szólt, akit végig fütyültek a hazai szurkolók – nem alaptalanul.

Martínez a 2022-es vb-döntő óta a franciák begyében van, de nem a francia válogatottat a címvédésben megakadályozó védései miatt, hanem a finálé utáni viselkedése okán: a torna legjobb kapusának járó aranykesztyű átvétele utáni altesti performanszát a francia szurkolók az ellenük irányuló tiszteletlenség jeleként értékelték. Martínez utólag azt mondta, hogy cselekedete csupán reakció volt arra, hogy az ellenfél szurkolói folyamatosan fütyülték.

Füttyszóból Lille-ben sem volt hiány. A hazai szurkolók az egész mérkőzés alatt kinyilvánították az ellenszenvüket, voltak, akiket a biztonsági őröknek kellett visszatartaniuk attól, hogy Martínezre rontsanak.

A Lille egészen a 87. percig továbbjutásra állt, amikor Matty Cash révén a vendégek gólt szereztek, így a Villa hosszabbításra mentette a mérkőzést. A ráadásban több gól nem született, jöhettek a tizenegyesek, ahol újfent minden Martínezről szólt: a Villa kapusa Nabil Bentaleb tizenegyesének hárítását követően a hazai szurkolók felé fordult, és a mutatóujját a szájához emelve csendre intette őket. A mérkőzés játékvezetője, Ivan Kruzliak ezt követően figyelmeztette Martínezt, hogy tartózkodjon a Lille-szurkolók provokálásától, őt azonban ez sem tartotta vissza, ezért kicsivel később megkapta a második sárga lapját a mérkőzésen, ami után Martínez és a vendégek azt hitték, hogy kiállítják a kapust.  Hogy mégis a pályán maradhatott, azt a szabálykönyv így magyarázza:

a mérkőzés közben a játékosoknak és csapatvezetőknek kiosztott szóbeli figyelmeztetéseket és sárga lapokat nem viszik tovább a büntetőrúgásokra (büntetőpárbajra).

Martínez tehát folytathatta, és Benjamin André tizenegyesét is hárította, amivel továbbjuttatta a Villát, ezzel egyszerre vált a tizenegyespárbaj pozitív és negatív hősévé.

A mérkőzést követően a Lille elnöke, Olivier Letang  úgy vélekedett, hogy Martínez hozzáállása nem illik egy ilyen kaliberű játékoshoz: „Nem akarom az időt tölteni azzal, hogy arról a srácról beszéljek, akinek a hozzáállása nem méltó egy profi sportolóhoz.”

Jonathan David szerint – aki egyike volt azoknak a hazai játékosoknak, akik belőtték a tizenegyesüket – Martínez számára a tizenegyespárbaj egy taktikai csata, amelyben szereti kizökkenteni az ellenfelét.

Nem tudhatjuk, mennyire játszott szerepet a Lille kiesésében a Martínez-show, de egy biztos: tovább szította a franciák iránta táplált gyűlöletét.

A párharcból továbbjutó Aston Villa az elődöntőben majd a Ferencvárost kiejtő Olympiakosszal fog megmérkőzni az athéni fináléba kerülésért.

Olvasói sztorik