Nemzetközi foci

Az agyrázkódás halálos következményeitől tart a ManUnited világbajnok védője

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
Raphaël Varane már meggondolja, érdemes-e ennyiszer fejelnie
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
Raphaël Varane már meggondolja, érdemes-e ennyiszer fejelnie
Megrázóan őszinte interjút adott Raphaël Varane, a Manchester United 93-szoros francia válogatott védője. A világbajnok labdarúgó a L'Equipe-nek bevallotta, hogy több meccsen is agyrázkódást szenvedett pályafutása során, és ez közvetlen következményekkel járt egészségére és mentális állapotára.

„Igen, több agyrázkódásom is volt. Ha visszatekintünk pályafutásom három legrosszabb meccsére, akkor legalább kettő olyan akadt, amely előtt néhány nappal agyrázkódást szenvedtem” – nyilatkozta.

Ilyen volt a Németország ellen 1-0-ra elveszített 2014-es világbajnoki negyeddöntő vagy a Real Madriddal a Manchester City ellen elbukott 2020-as Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő, ismerte el.

„A 2014-es vébén történtekről tíz év alatt soha nem akartam beszélni. Akkor a Nigéria elleni nyolcaddöntőt robotpilóta-üzemmódban fejeztem be. Ha valaki beszélt volna velem abban a pillanatban, lehet, nem is tudok válaszolni. Alig emlékszem a meccsre. Visszatekintve azon tűnődöm: ha tudtam volna, hogy agyrázkódásról van szó, akkor mit teszek. De azért nem beszélni erről soha, mert bocsánatkérésnek hangzana, pedig nem szeretném, hogy annak tűnjön. A németek ellen végül egész jól játszottam, bár pont a Mats Hummels elleni párharcot veszítettem el, hiszen ő szerezte a gólt.”

A City elleni négy évvel ezelőtti párharcról azt mondta, akkor a Getafe elleni bajnokin le kellett cserélni, és utána úgy érezte, nincs energiája a Bajnokok Ligája-mérkőzés visszavágójára készülve.

De nem tudta, hogy ennek bármi köze van a fejét ért ütésekhez.

„A bemelegítéstől kezdve azt mondogattam magamnak: »Ébredj fel!« Már majdnem fel akartam pofozni magam. Nem tudtam koncentrálni a játékra, olyan voltam, mint egy néző. Rosszul ment a játék, mindkét gólt miattam kaptunk. Végül rájöttem, hogy ezek a szokatlan hibák nem az égből pottyantak le.”

Szerinte egyértelműen felismerhetően az agyrázkódás jelei, egy-egy meccs utáni napon a fáradtság is adódhat ebből. De játékosként nem értik, ezért nem is mennek orvoshoz, pedig az agyrázkódás felismerése és kezelése fontos lenne.

A 30 éves francia a fokozott odafigyelésre és megelőzésre szólított fel és aggodalmát fejezte ki a fejet érő ismétlődő, mikrorázkódást okozó veszély miatt.

A Manchester Unitednél azt ajánlották, hogy edzésenként tíznél többet ne fejeljünk. A hétéves fiam is focizik, neki ugyanezt tanácsolom.

Amikor tudod, hogy az ismétlődő agyrázkódásnak halálos következményei lehetnek, azt mondod magadnak, hogy a dolgok gyorsan végzetessé válhatnak. Akkoriban még nem voltam családapa, de ma, 30 évesen és három gyerekkel már másképp gondolom.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik