Nemzetközi foci

„Mélységesen megdöbbentünk, hogy ez megtörtént az Ajaxnál”

Ismét elképesztő blamát él át az Ajax labdarúgócsapata, amely alig hagyta maga mögött a szexuális zaklatással vádolt sportigazgató, Marc Overmars esetét, most az új vezérigazgatóját volt kénytelen felfüggeszteni. És csoda lenne, ha Alex Kroes megtarthatná az állását.

Az Ajax egyébként is viharos szezont fut, az ősszel még a holland élvonal utolsó helyét is megjárta, és ugyan az ötödik helyig felkapaszkodott, a Bajnokok Ligája-indulás már minden bizonnyal elúszott.

A klub nyáron kezdte el keresni Edwin van der Sar utódját – a vezérigazgató még 2023 májusában távozott – és augusztusra meg is lett a jelölt Alex Kroes személyében.

A Go Ahead Eagles és az AZ csapatánál korábban hasonló pozícióban tevékenykedő szakember szerződése ugyan tavaly szeptember 1-jén lejárt Alkmaarban, de egy záradék miatt csak idén március 15-től kezdhette meg feladatait az Ajaxnál.

Amikor elvállalta az állást, optimistán azt mondta, vele indul majd el az újjáéledés.

„Vannak, akik azt állítják, hogy négy-öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az Ajax ismét esélyes legyen a címre. A szerződésem három évre szól, és szeretném, ha az Ajax bajnok lenne ennyi idő alatt” – mondta.

Erre valószínűleg neki már nem lesz ideje, a klub ugyanis két héttel a munkába állása után felfüggesztette bennfentes kereskedelem gyanúja miatt. Kroes ugyanis egy héttel a munkába állása előtt több mint 17 ezer Ajax-részvényt vásárolt.

„Mélységesen megdöbbentünk, hogy ez megtörtént az Ajaxnál, mivel ez nagyon káros a klubra nézve. Alex Kroes tettei nincsenek összhangban azzal, amit a klub képvisel” – mondta Michael van Praag, az Ajax felügyelőbizottságának elnöke.

Egy ilyen jogsértést egy tőzsdén jegyzett társaság nem tűrhet el, különösen, ha a vezérigazgatót érinti. Alapos mérlegelés után a felügyelőbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Alex pozíciója az Ajax igazgatójaként tarthatatlan.

Kroes azzal védekezett, hogy a projektbe vetett hitének jeleként vásárolt részvényeket.

Olvasói sztorik