Nemzetközi foci

Nyilvános helyen vizelő, csatornákba hányó britektől tartanak a foci-Eb-n

Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
A brit külügy már előre készül a sörkedvelő szurkolók miatt
Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
A brit külügy már előre készül a sörkedvelő szurkolók miatt

A brit külügyminisztérium tanácsokkal fordult a nyári labdarúgó Európa-bajnokságra utazó szurkolókhoz, akiket arra figyelmeztetett, hogy a németországi sörök erősebbek, mint amelyekhez otthon hozzászoktak.

Igyál felelősségteljesen, ismerd a határaidat és tartsd tiszteletben a helyi törvényeket. Ha túl sokat iszol, lehet, hogy be sem engednek a stadionba

– idézte a The Times.

A lap kiemelte, Nagy-Britanniában a lager és az ale átlagosan 4,4 százalékos erősségű, míg a németországi sörök többsége 4,7-5,4 százalékos. Ezért nem ritka, hogy részeg britek detoxikálóban kötnek ki.

A hírek szerint mintegy félmillió brit utazik el az Eb-re, így a légitársaságok is mozgalmas nyárra készülnek. A Ryanair már bejelentette, hogy több mint 4000 ülőhellyel bővíti járatait.

Közben otthon egyes sörgyárak gyengítették a söröket, a Heineken például csökkenti az egyik legnépszerűbb brit sör, a John Smith’s Extra Smooth-t, amelynek alkoholtartalmát 3,6 százalékról 3,4 százalékra veszik vissza. A Carlsberg 3,8-ról 3,4-re, a Foster’s 4-ről 3,7 százalékra csökkentette a lagerét.

A Times azt írja, a kontinens már egy ideje küzd a britek alkoholszokásaival, különösen a legény- és leánybúcsúk okoznak rengeteg problémát. Amszterdamban például tavaly kampányokat indítottak a közösségi médiában, és felszólították a lerészegedni érkező turistákat, hogy inkább maradjanak távol a várostól.

Az online hirdetések 18-35 év közötti brit férfiakat céloznak meg, és bemutatják az úton tántorgó, majd megbilincselt embereket, akiktől később a rendőrségen ujjlenyomatot vesznek és lefotózzák őket. A részeg britek elleni fellépésről szóló döntést azután hozták meg, hogy a lakosság évek óta panaszkodik a nyilvános helyen vizelő, az utcákon verekedő és a csatornákba hányó turisták miatt.

De a lap szerint sok nagyvárosban ugyanez a probléma Prágától Münchenig.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik