Nemzetközi foci

24 év után gólt szerezve jutott tovább a vb-selejtezőn az ismeretlen válogatott

Története első sikerét aratta világbajnoki selejtezőn Anguilla labdarúgó-válogatottja, amely 24 év óta először szerzett gólt a sorozatban, és végül két döntetlen után tizenegyesekkel felülmúlta ellenfelét, a Turks- és Caicos-szigetek csapatát.

A Nagy-Britannia tengerentúli területének számító kis szigeten igazi örömünnep volt a vb-selejtező, az odavágó 0-0-ja után a csapat otthon 1-1-et ért el, a történelmi gólt Luke Paris, az angol hetedosztályban szereplő Uxbridge FC játékos szerezte büntetőből.

A válogatott korábban csak 2000-ben volt eredményes vb-kvalifikációban, akkor a bahamaiak ellen sikerült betalálni (1-2, 1-3).

A párharcban végül a hosszabbítás sem döntött, így jöhettek a tizenegyesek, amelyek során hat sorozat végén 4-3-ra Anguilla győzött.

A legfrissebb, 2023-as hivatalos adatok szerint közel 15 ezer lakost számláló sziget tett egy lépést a világbajnokság felé, bár esélyei minimálisak: a CONCACAF-zóna F csoportjában Salvador, Puerto Rico, Suriname, illetve Saint Vincent és Grenadine-szigetek lesz az ellenfél, és az első kettő jut tovább a következő körbe.

„Rendkívül büszke vagyok a fiúkra, és továbbra is hálás vagyok vezetőségünk és edzőink munkájáért. Annyira hihetetlen, hogy végre Anguilla megszerezte első győzelmét a világbajnoki selejtezőkön.

Megtiszteltetés, hogy részese lehetek ennek a történelmi pillanatnak. Izgatottan várjuk a júniusi folytatást

– mondta Gordon Connor, az Anguillai Labdarúgó Szövetség elnöke.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik