Nemzetközi foci

Megtalálhatta megbízható Eb-csatárát a Kolumbuszként bolyongó olasz kapitány

Brennan Asplen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Mateo Retegui öt válogatott meccsén négy gólnál jár
Brennan Asplen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Mateo Retegui öt válogatott meccsén négy gólnál jár
Győzelemmel kezdte meg idei szereplését az olasz labdarúgó-válogatott, amely az Európa-bajnoki felkészülés jegyében a floridai Fort Lauderdale-ben 2-1-re verte Venezuelát. A mérkőzés hőse a kétgólos Mateo Retegui volt.

Az argentin születésű támadó nagy karriert futhat be, hiszen eddig öt alkalommal lépett pályára az olasz nemzeti csapatban, és már négy gólnál jár. A Genoa támadója mindegyik félidőben szerzett gólt, a győztes találatot a 80. percben érte el.

A mérkőzéshez hozzátartozik, hogy a PSG kapusa, Gianluigi Donnarumma a 3. percben tizenegyest védett. Legutóbb ilyen bravúrra olasz kapusként Gianluigi Buffon volt képes még 2015. június 12-én, Horvátország ellen (nem számítva a tizenegyes-párbajokat).


„Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertük ezt a kemény meccset. Most pihennünk kell, és remélhetőleg nagyszerű mérkőzést játszunk vasárnap Ecuadorral is” – mondta Retegui a Rai Sportnak.

Mivel Luciano Spalletti még mindig keresi a megbízható csatárokat, Reteguit megkérdezték, mire van szüksége ahhoz, hogy a nyáron ő legyek az olasz válogatott elsőszámú támadója az európa-bajnokságon.

Nyugodtnak kell maradnom, továbbra is két lábban a földön maradva keményen dolgozom, és segítem a csapatot, amikor pályára lépek

– összegezte.

A La Gazzetta dello Sport azt írta, Spalletti szövetségi kapitány új utakkal kísérletezett, ezért akadtak nehézségei.

„Az edzőnk olyan volt, mint Kolumbusz Kristóf, aki az Indiába vezető utat kereste, és felfedezte Amerikát” – írta a lap, amely szerint a válogatott a kissé futurisztikus 3-4-1-2-es felállással nyitott, amelyben kevés minőség és rend látszott a támadásépítésben. A legnyilvánvalóbb következménye ennek az lett, hogy az egész első félidőben csak egy kaput eltaláló lövés akadt, igaz, a kapitális védelmi hibát a 40. percben Retegui ki is használta.

„A meccs végén, amikor Spalletti visszatért a megbízható 4-3-3-ra, új játékosokkal Olaszország tempót váltott és győzelmet aratott. Persze ez nem volt véletlen. «Cristoforo» Spallettinek igaza volt, hogy újat mert húzni, csakis korszerű és innovatív megoldásokkal érdemes kísérletezni, de egy kapitány nem klubedző, nincs ideje a túl kifinomult mechanizmusok kidolgozására. Kapaszkodjunk a megbízható 4-3-3-ba inkább!

És mindenekelőtt emlékezzünk a legfontosabb igazságra: a világ legjobb formációja az, amelyben minden játékos azon a helyen van, ahol a legjobban teljesít, és ahol otthon érzi magát

– olvasható.

Felkészülési mérkőzések

Olaszország – Venezuela 2-1 (1-1)
Portugália – Svédország 5-2 (3-0)
Oroszország – Szerbia 4-0 (2-0)
Ciprus – Lettország 1-1 (1-0)
Málta – Szlovénia 2–2 (0-1)
Montenegró – Fehéroroszország 0-2 (0-1)

Olvasói sztorik