Nemzetközi foci

Óriási meccsen, egy valószerűtlen hős góljával ejtette ki a MU Szoboszlaiékat a kupából

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP

Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool 2-2-es rendes játékidő után 4-3-ra kikapott a Manchester United otthonában az angol labdarúgó FA Kupa negyeddöntőjében.

A MU kezdte jobban a kupameccset, Garnacho lövését még védte Kelleher, ám a kipattanóra McTominay ért oda a leggyorsabban.

Tíz perccel az első félidő vége előtt Mainoo szólója, majd Rashford előkészítése után McTominay került ismét nagy helyzetbe, de Kelleher nagyot védett, igaz, nem ment sarokra a lövés.

A Liverpool fergeteges hajrát produkált a szünet előtt, és három perc alatt fordított: előbb Quanshah előretörése után Núnez készítette le a labdát Mac Allisternek, aki a bal sarokba vágta,

majd a Núnez lökete utáni kipattanót Szalah pofozta be.

Az egyiptomi klasszis a MU elleni utolsó tíz meccsén 13 gólt és 4 asszisztot jegyzett.

A második félidőben sokáig az volt a kérdés, hogy a Liverpool megszerzi-e azt a gólt, amivel le tudja zárni a meccset, de a vendégek rendre rossz megoldást választottak a kontráknál.

Egy ízben Szoboszlai is megdolgoztatta Onanát egy távoli lövéssel, majd a magyar középpályás megúszott egy ronda belépőt, Bruno Fernandes csúszott a labdára, de Szoboszlai már egy ütemmel korábban ellőtte, majd fájdalmas arccal konstatálta, hogy a MU portugálja a lábát trafálja telibe. Szoboszlai szerencsére nem sérült meg az esetnél, de Jürgen Klopp a 72. percben lehozta, és Elliottot cserélte be a helyére.

A Liverpool eltékozolta a lehetőségeit, és a United meccsben maradt, amit ki is használt, Antony fordult be három vendégvédő szorításában, majd a bal sarkot választotta. A brazil szélső ezzel 24 meccses góltalansági sorozatát szakította meg az Old Traffordon, a hazai közönség előtt legutóbb 2023. március 9-én, a Betis elleni EL-találkozón talált be.

2-2 után a rendes játékidőben még mindkét csapatnak megvolt a lehetősége a győzelem kiharcolására, ám Elliott lecsúszott beadásánál a jobb kapufa kisegítette Onanát, majd a másik oldalon Eriksen zseniális passza után Rashford hatalmas ziccerben a bal sarok mellé gurított.

A hosszabbításban a MU volt a kezdeményezőbb, mégis a Liverpool szerzett gólt, Elliott lövése Eriksenen pattant meg, és Onana ezt nem védhette.

A 112. percben Cimikasz szórt el egy labdát a saját térfelén, ezt pedig megbüntette a hazai csapat, McTominay passza után Rashford ezúttal már nem hibázott.

Szinte már mindenki a tizenegyeseket várta, amikor egy liverpooli szöglet után Diallo szerzett labdát, majd Garnachóval kettő az egyben mentek Bradley ellen, és az akciót végül Diallo bal alsóban landoló lövése zárta le.

A 21 éves elefántcsontparti játékosnak – aki egy sárga birtokában levette a mezét a gólja után, így mehetett az öltözőbe – ez mindössze a harmadik meccse volt az idényben, de most ő lett a MU hőse.

FA Kupa, negyedöntő:

Chelsea – Leicester City (II. osztályú) 4-2 (2-0)
Manchester United – Liverpool FC 4-3 (1-2, 2-2, 2-3) – hosszabbítás után

 

szombaton játszották:
Wolverhampton Wanderers – Coventry City (II.) 2-3 (0-0)
Manchester City – Newcastle United 2-0 (2-0)

 

A Wembley-ben esedékes elődöntőben a MU a Coventryvel, a Manchester City a Chelsea-vel találkozik majd.

Olvasói sztorik