Nemzetközi foci

A Chelsea edzője kikelt a csapatán belüli párkapcsolatok ellen

Ann-Katrin Berger és Jess Carter 2023. februárjában a FIFA-gálán Fotó: Jaak Moineau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Ann-Katrin Berger és Jess Carter 2023. februárjában a FIFA-gálán Fotó: Jaak Moineau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Az Arsenal-Liverpool-Manchester City versenyfutáson túl elég érdekes téma határozza meg a brit futball közbeszédet. Ami itthon tabú, arról Angliában nyílt vita dúl.

Emma Hayes, a női Premier League éllovasa, a Chelsea menedzsere ugyan a szezon végén távozik a klubtól, mégis egy újságírói kérdés kapcsán úgy látta jónak, ha őszinte lesz, és ezzel belháborút robbant ki az öltözőjében, de ezen túl a szigetország női labdarúgásában is. A dailymail.co.uk azt írja, a 47 éves edzőnő a csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette, nem tartja szerencsésnek a csapatán belüli párkapcsolatokat.

Annak tudatában állítja ezt Hayes, hogy saját csapatán belül több játékosa is egy párt alkot, és ezt nyíltan fel is vállalják. A 26 éves Jess Carter például a 33 éves Ann-Katrin Bergerrel jár együtt. A páros 2016-ban a Birmingham City csapatában találkozott egymással, majd három évvel később újra összeállt a Chelsea-ben, ahol létrejött kapcsolatuk.

Amikor Hayest a pénteki Arsenal elleni rangadót megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón megkérdezték e konkrét kapcsolatról, úgy fogalmazott:

„Az egyértelmű, hogy a játékos-edző kapcsolat nem megfelelő. Ugyanakkor a játékosok közötti kapcsolatok sem szerencsések, szintén okoznak kihívásokat. Olyan profi korszakot élünk, amikor a labdarúgókkal és az edzőkkel szemben magasak az elvárások, minden idegszálukkal a teljesítményre kell fókuszáljanak. Természetes velejárója a futballnak, hogy előfordul, a pár egyik tagja játszik, a másik nem, mert adott meccsen, vagy akár több alkalommal is a kispadra szorul a posztjáért folytatott versenyben, vagy például egyikük a szerződése utolsó évében jár, a másik nem. Talán nem kell kifejtenem, ezek a helyzetek milyen kihívásokat jelentenek az öltözőben”.

A Chelsea női csapata Action Foto Sport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Természetesen Hayes nyilatkozata után Carter több olyan bejegyzést is lájkolt az X-en (korábban Twitteren), amelyekben menedzserét „ostobának” nevezik állításai miatt.

A játékos-játékos kapcsolatok viszonylag gyakoriak és teljesen nyíltan beszélnek róla a brit női labdarúgásban. A cikk példákat is hoz, szerintük az arsenalos Vivianne Miedema Beth Meaddel, a Chelsea sztárja, Sam Kerr a West Ham sztárjával , Kristie Mewisszel alkot egy párt.

Hayes egyébként csak egyike azoknak a menedzsereknek, akik ezen a hétvégén felszólaltak a játékosok közötti párkapcsolatok ellen. A BBC Sport szerint az Aston Villa menedzsere, Carla Ward úgy fogalmazott, hogy ez a jelenség „átlépi a határt” és „elfogadhatatlan”.

A brit média terítékén hosszabb ideje szerepel a csapaton belüli párkapcsolat, mint téma. A Leicester női csapatának férfi menedzserét, Willie Kirket a múlt héten azért függesztették fel, mert állítólag kapcsolata volt a csapatában szereplő játékossal – hogy az edző a kapcsolat során átlépett-e határt vagy sem azt egyelőre nem tudni –, eztán fordult a közbeszéd a játékos-játékos közti párkapcsolat irányába.

Olvasói sztorik