Nemzetközi foci bajnokok ligája

Az Atlético óriási meccsen, tizenegyesekkel ejtette ki a tavalyi döntős Intert a BL-ben

JAVIER SORIANO / AFP
JAVIER SORIANO / AFP

Az Atlético Madrid gigászi meccsen, tizenegyesekkel ejtette ki a tavalyi döntős Intert a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A másik szerdai párharcban a Dortmund az idegenbeli 1-1 után 2-0-ra verte a PSV-t.

Az Atlético rendesen nekiesett az Internek, különösen Lino volt aktív a bal oldalon, a brazil szárnyvédő két beadásáról is lemaradtak középen a társak, úgyhogy harmadjára inkább maga próbálkozott, ám Sommer védeni tudott. Simeone csapata magasan letámadta az Intert, és helyenként sikerült is zavart okoznia ezzel a labdakihozataloknál, viszont nagy kockázatot is vállalt, mivel hatalmas területek maradtak mögötte. És amikor az Inter kiszabadult, akkor egyből helyzetig jutott, Dumfries előbb jobbal, majd ballal kínálta meg Oblakot, de a szlovén kapus mindkét lövésre odaért.

Simeone nem bonyolította túl az Atleti támadásait, jobbról-balról záporoztak a beadások a 16-oson belülre, egy ízben sikerült is odaívelni a labdát Morata fejére, ám Sommer vetődve elcsípte a nem túl erős bólintást. Úgy tűnt, a kezdeti percek után az Atlético ismét nyomás alá tudja helyezni az Intert, erre az olaszok egy tökéletes támadás végén elcsöndesítették a madridi közönséget: szépen bontották meg a hazaiak jobb oldalát, majd Barella előkészítése után a bal oldali szárnyvédő, Dimarco tette el a labdát Oblak mellett.

Az Atléticót nem küldte padlóra a bekapott gól, és bő két perccel később egyenlített: Pavard ért bele nagyon sután a labdába a 16-oson belül, Griezmann pedig villámgyorsan felismerte a helyzetet, és fordulásból bevágta a labdát.

Sőt a szünetre akár úgy vonulhatott volna az Atlético, hogy ledolgozta a Milánóban összeszedett hátrányát, ám Griezmann hiába csinálta meg magának a lövőhelyzetet, Pavard egy nagy blokkal jóvátette a gólnál elkövetett hibáját. Ha nincs a francia védő közbelépése, Sommer valószínűleg verve lett volna.

A második félidő első nagy helyzeténél viszont Sommerre is szüksége volt az Internek ahhoz, hogy maradjon az 1-1: Llorente kiosztott egy esernyőt Dimarcónak, majd a középre tett labdája tökéletes volt a második hullámban érkező Griezmann-nak, ám Sommer jól olvasta, hogy a francia klasszis a bal alsóba szeretné rúgni a labdát.

Hosszú percek eseménytelensége után Morata kapált bele sípcsonttal egy beadásba, kirúgva a labdát a lelátóra, pedig ha elengedi, vagy átlépi, Griezmann teljesen egyedül állt volna mögötte. Negyedórával a vége előtt Lautaro Martínez tett remek labdát Thuram elé, aki lezárhatta volna a párharcot, ám 16-ról a kapu fölé durrantott.

Az Atlético az utolsó tíz percben még erőt merített valahonnan, és indított egy nagy rohamot, a csereként beállt Depay akár be is tuszkolhatta volna a hosszabbítást érő gólt, Darmian azonban oda tudott vetődni az utolsó pillanatban. Volt az Internek is meccslabdája, Martínez volt megint az előkészítő, Barella óriási sprintet vágott ki, ám kifulladt a végére, és a lövése könnyű zsákmány volt Oblaknak.

Volt még kraft az Atletiben, Depay először még a jobb kapufát találta telibe, de nem sokkal később Koke passza után a holland támadó már az átvétellel levált az emberéről, majd gyors mozdulattal kilőtte a jobb alsót.

A 87. percben esett második hazai gól után a spanyoloknak még volt esélyük, hogy a rendes játékidőben megváltsák a jegyüket a negyeddöntőre, ám hiába a zseniális passz Griezmanntól, Riquelme ahelyett, hogy a jobb alsóba helyezte volna a labdát, izomból fölé zúdította. Simeone se hitte el, a földre rogyott a kihagyott ziccer láttán.

Az Internek 13 győzelem után ez volt az idei első veresége, de a hosszabbításra összekapta magát a tavalyi döntős, és Thuram, valamint Lautaro is ígéretes helyzetben rontott fejest, míg a másik oldalon Depay lövését paskolta ki Sommer.

Thuram a két kihagyott helyzet után azzal vétette észre magát, hogy megmogyorózta Savicot, hogy aztán két perccel később már kedélyesen vitassák meg az esetet.

A tizenegyespárbajban a spanyoloknál csak Saúl hibázott, az Internél viszont Alexis Sánchez, Klaassen, valamint Martínez is rontott, a Serie A góllövőlistáját vezető argentin világbajnok lövése egészen borzalmas volt.

A másik szerdai meccsen Dortmundban már a 3. percben ünnepelhetett a sárga-feketébe öltözött tömeg, ide-oda pattogott a labda a PSV 16-osa előtt, majd Sancho elé került, aki tolt rajta egyet, majd visszahúzta a jobb alsóba.

A PSV alaposan ráijesztett a Dortmundra, amikor a második félidőben a csereként beállt Lozano óriási kapufát lőtt, de a német csapat – amelytől a VAR elvett egy gólt a hajrában – a 90+5. percben Reus révén végleg eldöntötte a továbbjutás sorsát.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:

Atlético Madrid (spanyol ) -Internazionale (olasz) 2-1 (1-1, 2-1, 2-1) – tizenegyesekkel: 3-2
gól: Griezmann (35.), Depay (87.), illetve Dimarco (33.)
továbbjutott: az Atlético Madrid, 2-2-es összesítéssel, tizenegyesekkel.

 

Borussia Dortmund (német) – PSV Eindhoven (holland) 2-0 (1-0)
gól: Sancho (3.), Reus (95.)
továbbjutott: a Dortmund, 3-1-es összesítéssel.

 

A negyeddöntő mezőnye:
Atlético (spanyol), Dortmund (német), Barcelona (spanyol), Manchester City (angol), PSG (francia), Bayern (német), Real Madrid (spanyol), Arsenal (angol).
A Bajnokok Ligája negyed- és elődöntőjének sorsolását pénteken tartják Nyonban.

Olvasói sztorik