Nemzetközi foci

Kokainbárói babérokra tört a sztárcsatár, aki nem érte be a holland válogatottsággal

OSCAR DEL POZO / AFP
Quincy Promes a Sevilla FC egyik 2018-as karácsonyi rangadóján a Club Deportivo Leganés otthonában.
OSCAR DEL POZO / AFP
Quincy Promes a Sevilla FC egyik 2018-as karácsonyi rangadóján a Club Deportivo Leganés otthonában.
Sokan gondolják azt, hogyha hirtelen meggazdagodnának, már nem kellene annyira hajszolniuk a pénzt. Az 50-szeres holland válogatott Quincy Promes az élő példa rá, hogy ez nem mindenkivel van így, olykor még a sztárfocisták sem érik be a klubjuktól és a szponzoraiktól kapott milliókkal. A 32 éves csatár ugyanis Pablo Escobar babérjaira próbált törni, miközben a válogatott 2020-as Eb-re való kijuttatásából is kivette a részét. Ám a közel másfél tonna kokainnal lefülelt focistát hiába ítélték a hazájában hét és fél év börtönre, a Szpartak Moszkva egyik legfontosabb játékosaként simán megúszhatja a felelősségre vonást.

Diego Maradona után új szintre emelte a labdarúgás és a kokain kapcsolatát az 50-szeres holland válogatott Quincy Promes, akinek a neve az utóbbi években a sporthírek mellett a bűnügyi hírek világában is felbukkant. Az amszterdami csatár a Szpartak Moszkva történetének legtöbb gólt lövő légiósa lett, akinek segítségével az utóbbi évtizedben bajnoki címet, Orosz Kupát és szuperkupát is nyert a csapat.

Mostanában azonban inkább azért hallani a fiatalon még Promessi becenéven emlegetett 32 éves csatárról, mert egészen komoly bűnlajstroma kezd kialakulni.

Az unokatestvére megkéseléséért korábban másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt profi focistát nemrég másodjára is elítélte egy amszterdami bíróság, további hat évet kapott azért, mert kulcsszerepe volt közel másfél tonna kokain Brazíliából Európába csempészésében. Az összesen 75 millió euró értékű kábítószer egyik felét – 713 kilogrammot – az antwerpeni kikötőben egy sószállítmányt tartalmazó konténerbe rejtve találták meg a rendőrök még 2020 áprilisában, a szállítmány másik, 650 kilós fele viszont – amit a gyanú szerint egy rivális bűnbanda meglovasított tőlük – azóta sem került elő.

A távollétében elítélt Promesnek nem kell attól tartania, hogy lecsap rá a törvény ökle, hiszen az első ügy árnyékában a holland válogatottat, és szülővárosa csapatát, az Ajaxot is otthagyta a szezon közepén, és 2021 februárjában visszatért a Szpartakba, ahol jelenleg is ő az egyik legértékesebb játékos, és azóta is vígan él Moszkvában, hiszen Oroszország és Hollandia között nincs kiadatási egyezmény (az orosz-ukrán háború miatt amúgy sincs semmilyen együttműködés a két ország között).

Antonio Balasco / Controluce / AFP A holland csatár gólöröme a Szpartak Moszkva SSC Napoli elleni Európa Liga-mérkőzésén a nápolyi Diego Armando Maradona Stadionban 2021 szeptemberében.

A felelősségre vonást részben saját forrófejűsége miatt megúszó Quincy Promes története azonban nem emiatt olyan érdekes, hanem azért, mert némi betekintést enged abba, miként kapcsolódhat össze a labdarúgás és a szervezett bűnözés világa.

Már az Ajax ificsapatából is elküldték

Quincy Promes 1992. január 4-én született Amszterdamban, két suriname-i bevándorló gyermekeként. Labdaérzékét az édesapjától örökölhette, aki az Európába költözésük előtt szintén profi focista volt, de Hollandiában is folytatta a játékot amatőr szinten. A lenti képen Pelé társaságában látható kis Quincy, akinek a példaképe ekkoriban Ronaldinho volt, már 10 éves korában az Ajax akadémiáján játszott. De annyira nem érdekelte semmi a focin kívül, hogy rendszeresen kimaradt az iskolából.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Quincy Promes (@qpromes) által megosztott bejegyzés

Renitens viselkedése odáig fajult a Daily Dose of Football a Promes karrierjét és bűnlajstromát is bemutató tavalyi videója szerint, hogy 16 évesen eltanácsolták az Ajax ificsapatától, ami majdnem rögtön derékba is törte a karrierjét.

Nem voltam egy könnyű srác a múltban. Szerettem a csínytevéseket, és nem fogtam be a számat sem. A pályán mohó voltam, és nem volt kétségem afelől, hogy jobban focizok, mint bárki más az egész világon

mesélte erről az időszakról még 2016-ban.

Az akadémiától való távozás annyira megviselte, hogy hazaérve rögtön elsírta magát, de az édesanyjának sikerült megvigasztalnia. És még arról is meggyőzte, hogy ne hagyja abba a futballt a csalódottsága miatt.

Ennek a döntésének aztán meg is lett az eredménye, pár alacsonyabb osztályú holland csapatban tett kitérő után a frissen edzővé váló Erik ten Hag irányításával az FC Twente meghatározó játékosa lett, sőt, a holland válogatottba is bekerült.

EMMANUEL DUNAND / AFP Quincy Promes zászlóval a kezében a 2016 októberében megrendezett Hollandia–Franciaország világbajnoki selejtező előtt készült csapatfotón.

2014-ben, a szerződése lejárta után választhatta volna a Juventust vagy a Valenciát, helyette azonban a csapattársai által – a pénzéhsége miatt – Money Wolfnak becézett Promes az anyagilag legjobb ajánlattal kecsegtető Szpartak Moszkvához igazolt, és az orosz fővárosba költözött. Ahol aztán 2017-ben egészen a bajnoki címig vezette a csapatot, és élő klublegendává vált.

A moszkvai epizódot követően Promes a Sevilla érintésével 2019-ben visszatért az akkoriban első mestere, Erik ten Hag által vezetett Ajaxba, de a szülővárosába költözése után nem sokkal a rosszabbik oldalát is megismerhettük. Amszterdamba visszatérve ugyanis vélhetően újra kapcsolatba került azokkal a fiatalkorában megismert emberekkel, akik idő közben nagypályás bűnözők lettek. És akikkel aztán közel másfél tonna kokaint próbált Európába csempészni.

Az unokatestvére megkéselése miatt úszhatta meg a drogcsempészési ügyet

2020-ban az antwerpeni kikötőben talált kokainszállítmány lefoglalása után nyomozás indult, az ügyben Promes egyes családtagjai és barátai is érintettek voltak. A letartóztatott gyanúsítottak börtönből lebonyolított telefonhívásai után a csatár is gyanús lett a hatóságoknak, ezért vele szemben is elkezdtek titokban nyomozni, az akció részeként pedig a telefonját is lehallgatták.

A francba, ember! Szóval a másik fele biztonságban van. Ez a munka kockázata

írta Promes az egyik bűntársának a szállítmány lefoglalásának hírére reagálva. Bár a drogcsempészettel kapcsolatos vádak megalapozásához ekkorra még nem gyűlt össze elég bizonyíték, 2020 júliusában több olyan beszélgetést is lehallgattak a rendőrök Promes és a szülei, valamint az egyik nagynénje között, amikből kiderült, hogy a focista az egyik családtag születésnapi buliján az alkoholtól fűtve annyira összebalhézott az egyik unokatestvérével, hogy megkéselte.

A tettlegességig fajuló balhéban az unokatestvér combja olyan súlyosan megsérült, hogy még ha akarna, akkor se tudna többet rendesen focizni az életében. A vita pedig abból alakult ki, hogy az áldozat Promes szerint ellopott egy pár ezer euró értékű nyakláncot a nagynénjétől.

Még szerencse, hogy nem hordok már magamnál lőfegyvert, mert csúnyább is lehetett volna a történet

mondta az egyik lehallgatott beszélgetésben a lenti kép alapján saját magát vélhetően keresztapának képzelő Promes, aki az édesapját például azért hívta fel az unokatestvére megkéselése után, hogy kérdőre vonja, amiért beállt kettejük közé, és így megakadályozta, hogy bármelyikük az életét veszítse.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Quincy Promes (@qpromes) által megosztott bejegyzés

Miközben Promes az Ajaxban is szórta a gólokat, és abból is aktívan kivette a részét, hogy Hollandia kijusson az Európa-bajnokságra, 2020 decemberében vádat emeltek ellene emberölési kísérlet gyanújával, majd két napra rá le is tartóztatták. Így nem adatott meg neki, hogy a munkája gyümölcsét kiélvezze a válogatottban, ahonnan az ügy árnyékában kirakták. Ahogy az sem, hogy Moszkva után a saját szülővárosában is klublegendává váljon.

A késelési ügy 2023 márciusáig húzódó tárgyalásán végül csak másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték emberölési kísérlet helyett súlyos testi sértés miatt, de ezt a döntést már nem várta meg. A vádak elől menekülve ugyanis a szezon kellős közepén, 2021 februárjában átigazolt korábbi csapatába, a Szpartak Moszkvába, és azóta is az orosz fővárosban él.

Vagyis a hazájából a késelés miatt kereket oldó Quincy Promes végső soron a saját forrófejűsége miatt úszta meg, hogy az ellene indított titkos nyomozás eredeti oka, a kokaincsempészés miatt felelősségre vonják. Hiszen, ha nem támadta volna meg az unokatestvérét, akkor azt sem tudta volna meg, hogy titokban nyomoznak ellene. (A védőügyvédje egyébként kérvényezte is a késelés miatt indított eljárás megszüntetését amiatt, hogy a tárgyaláson felhasznált bizonyítékok a kokaincsempészési ügyben indított nyomozás során keletkeztek, de az érvelése nem jött be.)

És akkor az is könnyen lehet, hogy Hollandiában lett volna még, amikor a kokaincsempészési ügyben odáig jutott a nyomozás, hogy vádat emeljenek ellene is. Amire végül csak 2023 májusában került sor.

A Szpartakban pedig már-már érinthetetlennek érzi magát, amire, úgy tűnik, minden oka meglehet, hiszen a klub hivatalos tájékoztatása szerint őket nem érdekli, hogy a játékosuk egy nagypályás bűnöző is egyben. A közelmúltban elindított rapkarrierje, valamint a luxuséletet bemutató videóklipjei is magabiztosságára engednek következtetni.

A kokainügyben hozott ítéletet még sem a focista, sem az ügyvédje nem kommentálta, de azt, hogy a hazájában súlyos börtönbüntetés elé néző Quincy Promes mennyire érezheti magát biztonságban Oroszországban, az Instagramra feltöltött legutóbbi posztja is érzékelteti. Hiszen az ítélethirdetés előtt egy héttel megosztott fotókhoz stílusosan csak annyit írt latinul, hogy

Istenben bízom és nem az emberekben!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik