Nemzetközi foci

Elérték a céljukat a Bundesliga-meccseken kitartóan tüntető drukkerek

Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP

„Ha befektetésről van szó, akkor nem feltétlenül szokás a drukkerekre hallgatni” – írta néhány napja a Sport24 kiváló szerzője, Marosi Gergely, amikor bemutatta, miért tüntetnek a német futballszurkolók a Bundesliga-meccsek közben.

Nos, a mérkőzéseket különféle módon hosszabb-rövidebb időre megszakító ultrák mégis elérték a céljukat, és a német liga (DFL) eláll attól a szándékától, hogy külső befektető partnert keressen ahhoz, hogy felállítson egy, a hazai és nemzetközi média- és marketingjogok értékesítésével foglalkozó vállalatot.

„A DFL a leendő üzlettársnak húsz évre odaadja a tevékenységből származó bevételek legfeljebb 8 százalékát. A befektetőnek legalább egymilliárd eurót le kellene tennie, a DFL pedig ebből különböző fejlesztéseket finanszírozna – többek között saját streaming szolgáltatását is magasabb szintre emelhetné” – ismertette a fent említett cikkben az ügy hátterét Marosi kolléga, és bár a DFL szándéka az volt, hogy plusz tőke bevonásával versenyképesebbé tegye a Bundesligát, úgy tűnik, a szurkolók által keltett jelentős ellenszélben a liga inkább meghátrált.

Decemberben az első és másodosztályú klubok kétharmada még arra voksolt, hogy szükség van egy stratégiai partner bevonására, de utóbb kiderült, ahhoz, hogy a kétharmados többség összejöjjön, az is kellett, hogy a Hannover ügyvezetője, Martin Kind szembemenjen a klubja akaratával, és nem helyett igennel szavazzon.

Kind a magánakciójával magára haragította a szurkolókat, akik az eset után egy olyan molinót készítettek,

amelyen az ügyvezetője feje egy célkeresztben volt látható.

A liga a mostani meghátrálást taglaló közleményében megjegyzi, a hannoveri eset is alátámasztja, hogy nem lehet arról beszélni, hogy a klubok szavazata ellenére széles körben is támogatták volna a külső partner bevonását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik