Nemzetközi foci

„Belefáradtam a koronavírus-járványba, a két háborúba és az olyan értelmetlen projektekbe, mint a Szuperliga” – meglepő bejelentést tett az UEFA elnöke

CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Meglepetésre nem indul az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöki posztjáért a 2027-es választáson a szervezetet 2016 szeptember óta irányító Aleksander Ceferin.

Az erre vonatkozó döntését Párizsban, a csütörtöki UEFA-kongresszust követően jelentette be az 56 éves szlovén sportvezető. A testület ezt megelőzően az ülésén módosította az alapszabály vonatkozó részét, és ezzel lehetővé tette, hogy Ceferin újra indulhasson, de az elnök nem él a lehetőséggel.

„Már hat hónappal ezelőtt eldöntöttem, hogy nem pályázom meg a posztot a következő alkalommal” – nyilatkozta Ceferin, és hozzátette: bizonyos idő elteltével minden szervezetnek szüksége van frissítésre.

Belefáradtam a koronavírus-járványba és a két háborúba, valamint az olyan értelmetlen projektekbe, mint az úgynevezett Európai Szuperliga

– jelentette ki az UEFA-elnök, aki elmondása szerint elsőként a családját tájékoztatta a döntéséről.

Ceferin tavaly decemberben egy végrehajtó bizottsági ülésen vetette fel az alapszabály-módosítás lehetőségét, amelynek részeként a korábban saját maga által javasolt előírás változtatását szorgalmazta, így minden hivatalos tisztséget akár több mint három cikluson át is betölthet ugyanaz a személy.

Az elmúlt hónapokban heves vita folyt az UEFA alapszabályának módosításáról. Csütörtökön azonban az 55 tagország nemzeti szövetsége közül egy tartózkodás mellett csak három szavazott az ellen, hogy a különböző változtatások elfogadásáról ne egyesével, hanem egyszerre voksoljanak. Így vita nem alakult ki az egyes alapszabály-módosításokról, hanem az összes változtatást nagy többséggel jóváhagyták.

Német hírügynökségi értesülés szerint az UEFA olyan jogi vélemény alapján akart változtatásokat, amely szerint az alapszabály korábbi szövege nem volt összeegyeztethető a svájci joggal, miközben a szervezet központja Nyonban van.

Aleksander Ceferint tavaly közfelkiáltással erősítették meg az elnöki poszton.

Olvasói sztorik