Nemzetközi foci

Erős üzenettel hívták fel a focisták a világ figyelmét az országukban zajló mészárlásra

Fareed Kotb / ANADOLU / Anadolu via AFP
Fareed Kotb / ANADOLU / Anadolu via AFP

Száj eltakarva, ujjak a halántékhoz nyomva, mintha egy fegyvert imitálnának velük. Így hallgatták a Kongói Demokratikus Köztársaság játékosai a himnuszukat az Elefántcsontpart elleni Afrika Kupa-elődöntőben.

A közép-afrikai ország ásványkincsekben keleti részében fegyveres csoportok harcolnak egymással, hogy megkaparintsák a hatalmat. A BBC azt írja, októberben ért véget a hat hónapig tartó fegyverszünet, és ezt követően Észak-Kivu tartományban egy hét alatt legalább hatvan civil halt meg a fegyveres csoportok támadásai során.

A fegyveres konfliktus miatt közel 7 millió ember hagyta el az országot, és az ENSZ szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajlik az egyik legnagyobb humanitárius krízis.

„Mindenki látja a keleti országrészben zajló mészárlásokat, mégis mindenki csöndben van” – írta az X nevű oldalon Cédric Bakambu, a Betis játékosa még az elődöntő előtt.

„Mindent megteszünk, hogy egy kis időre elfeledtessük a honfitársainkkal, hogy mi történt az országban, és elérjük, hogy mosolyoghassanak” – mondta a tornán két gólt szerző Yoane Wissa, aki az angol Brentfordban légióskodik. Amióta a csapat megérkezett Elefántcsontpartba az Afrika Kupára, a játékosok az üzeneteik révén csatlakoztak egy online kampányhoz, amely az atrocitások áldozataira hívta fel a figyelmet.

A Kongói Demokratikus Köztársaság még Zaire néven 1968-ban és 1974-ben is megnyerte az Afrika Kupát, erre idén már nincs esélye a csapatnak, mivel 1-0-ra kikapott az elődöntőben a házigazdától, de így is összejöhet egy bronzérem, ha a harmadik helyért legyőzi Dél-Afrikát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik