Nemzetközi foci

Szoboszlai top10-es átigazolás volt 2023-ban

Paul ELLIS / AFP
Szoboszlai Dominik Lipcséből Liverpoolba szerződése a top 10-es lista kilencedik helyére került
Paul ELLIS / AFP
Szoboszlai Dominik Lipcséből Liverpoolba szerződése a top 10-es lista kilencedik helyére került
Tavaly az előző évihez képest 48,1 százalékkal többet, összesen 9,63 milliárd dollárt költöttek átigazolásokra a világ futballklubjai - derült ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tanulmányából. Szoboszlai Dominik Lipcséből Liverpoolba szerződése a top10-es lista kilencedik helyére került.

A 2023-as év 74 836 határokon átívelő átigazolással minden idők legforgalmasabbja volt – 23 689 klubváltás a profiknál, 51 147 az amatőröknél történt –, a női labdarúgásban pedig 2022-höz képest húsz százalékkal többen cseréltek csapatot.

Rekordot jelent a 9,63 milliárd dolláros forgalom is – ennek több mint tíz százalékát a top tíz transzfer generálta –, amely nemcsak közel 50 százalékkal volt több, mint 2022-ben, de több mint kétmilliárddal felülmúlta az eddigi rekorder 2019-es évet is.

Az átigazolási toplista élén Jude Bellingham áll a Borussia Dortmundtól a Real Madridhoz történt 103 millió eurós üzlettel, Szoboszlai liverpooli szerződése (70 millió euró) a kilencedik legértékesebb volt tavaly. Az első tíz átigazolásból hatban angol klub volt a vásárló.

Összesen 1024 egyesület adott ki pénzt nemzetközi átigazolásra, ez az első alkalom, hogy ez a mutató átlépte az ezres határt. Szintén rekord, hogy 1241 klub jutott bevételhez a játékosok után.

Most először Szaúd-Arábia is bekerült az öt legtöbbet költő ország közé, a 2022-es 50 millió után tavaly 970 milliót áldozott új játékosokra – derül ki a FIFA honlapján olvasható tanulmányból.

(MTI)

Kapcsolódó
Klopp és Xavi távozása ajtót nyithat a legígéretesebb edzőknek
Jürgen Klopp és Xavi idény végi távozásával megüresedik két szuperklub kispadja is: új trénert keres a Liverpool és a Barcelona egyaránt. Nyitva van az aranykapu, ki sétál be rajta?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik