Nemzetközi foci

Meghalt Luigi Riva, az olasz válogatott gólrekordere

Maurizio Lagana / Getty Images
Maurizio Lagana / Getty Images

79 éves korában elhunyt az olasz labdarúgó-válogatott góllövőlistáját vezető Luigi Riva.

Az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes csatárt vasárnap szívroham miatt szállították a cagliari Brotzu kórházba, ahol másnap meghalt.

Riva 1965 és 1974 között mindössze 42 mérkőzésen szerepelt a Squadra Azzurrában, ezalatt viszont 35-ször volt eredményes, amivel mai napig vezeti a góllövőlistát, két találattal megelőzve a legendás Giuseppe Meazzát.

Legnagyobb sikerét az 1968-as, hazai rendezésű Eb-n aratta, amelynek megismételt döntőjében Jugoszlávia ellen az ő találatával szerzett vezetést az olasz csapat, amely végül 2-0-ra győzött.

Két évvel később a mexikói világbajnokságon ezüstérmes lett Olaszország, melyhez három góllal járult hozzá.

1:45-nél látható Riva gólja az Eb-döntőn:

A legendás csatár egész pályafutását a Cagliari színeiben töltötte, melyet 1970-ben története egyetlen bajnoki címére vezette. A Mennydörgés becenevű Riva pályafutása során 315 meccset játszott és 164 gólt szerzett a szárd klub színeiben, melynek tiszteletbeli elnöke volt.

„Egy nagyszerű barátomat veszítettem el, hosszú életünk volt együtt a katonaságtól a válogatottbeli emlékekig. Végtelen szomorúság” – emlékezett meg a világbajnok olasz kapus, Dino Zoff egykori társáról.

Olvasói sztorik