Nemzetközi foci

Szaúd-arábiai vakáció: miért hagyta maga mögött a dúsgazdag ligát Jordan Henderson?

Yasser Bakhsh / Getty Images
Yasser Bakhsh / Getty Images
From hero to zero – mondaná az angol, vagyis hősből, aki a Liverpool csapatkapitányaként a szurkolók egyik kedvence volt, mellette pedig hangos támogatója az LMBTQ-közösségnek, hirtelen hiteltelen, pénzéhes játékossá vált nyári Szaúd-Arábiába igazolásakor Jordan Henderson. Nagy tervekkel ment az arab országba, de mindössze fél év után, a kertek alatt tér vissza Európába a nagy múltú, de története legrosszabb szezonkezdését produkáló Ajaxba. Ez áll a Henderson-ügy hátterében.

Jürgen Klopp tavaly nyáron a Liverpool középpályájának vérfrissítésébe kezdett, hogy csapata tartani tudja a lépést a Manchester Cityvel. Milner már 38. életévét taposta, Thiago sokat küzdött sérüléssel, a fiatalokat pedig még nem sikerült kellőképpen beépíteni a csapatba.

Mielőtt Henderson elfogadta volna az al-Ettifak ajánlatát, Milner, Naby Keïta és Oxlade-Chamberlain már távozott, Fabinho pedig épp csomagolt, hogy Szaúd-Arábiába költözzön, Thiago mellet pedig Bajcetic is már hosszú ideje sérült volt. Tehát Szoboszlai és Mac Allister érkezésével se fogyott volna el a levegő a Liverpool csapatkapitány körül. Sőt, a Liverpool már csak egy középpályást akart szerződtetni a Hendersonért befutott ajánlat előtt, csupán azután döntöttek Endo és Gravenberch megszerzése mellett is, miután nyilvánvalóvá vált, hogy az angol játékos is elhagyja a csapatot.

Az már Szoboszlaiék érkezése előtt látható volt, hogy Hendersonnak kevesebb játéklehetőség jutna az új szezonban, változott a szerepköre Liverpoolban. A 2021/22-es szezonban a bajnokság meccseinek 76 százalékán kezdett, ez a mutató azonban a 2022/23-as szezonra 61 százalékra csökkent, de még így is 43 meccset játszott (29-szer kezdőként) minden sorozatot figyelembe véve. Azt se feledjük, hogy Henderson már 33 éves volt a szezon kezdetén, így természetes, hogy nem kívánták csapágyasra hajtani a Liverpoolnál. Kétségtelenül kapott volna még lehetőségét, mivel a Poolnak több fronton is helyt kell állnia az idei szezonban.

Jordan Henderson azonban másképp döntött, és a megbecsültséget, a szurkolók szeretetét, valamint egy méltó búcsú lehetőségét hagyta ott Szaúd-Arábiába távozásával.

Úgy érezte, nem akarják eléggé, hogy maradjon

A volt csapatkapitány a Liverpoolon belüli új helyzetéről úgy nyilatkozott az átigazolását követően nem sokkal, hogy beszélt Klopp-pal, és tudta, hogy nem fog annyit játszani, mint korábban. Új játékosokat néztek ki a posztjára, és amikor befutott az al-Ettifak ajánlata, úgy érezte, hogy a Liverpoolnál nem akarják a maradását eléggé. Állítása szerint nem záporoztak érte az ajánlatok tavaly nyáron, viszont az akkor már Steven Gerrard irányította arab klub ajánlata felcsigázta:

Valami olyat akartam, ami ösztönzően hat rám. Jó érzés azt érezni, hogy akarnak. Tudom, hogy Gerrard nagyon akart. Tudom, hogy a klub nagyon akarta, hogy menjek, és azt akarta, hogy próbáljunk meg valamit felépíteni közösen a következő pár évben – valamit, amiért érdemes ott maradni, és ami után a szaúdi a világ egyik legerősebb bajnoksága lesz.

Yasser Bakhsh / Getty Images Jordan Henderson és Karim Benzema.

Az al-Ettifaknál valóban nagyon akarták Hendersont: a csapat vezérének szánták, megkapta a csapatkapitányi karszalagot, és az volt a feladata, hogy mintául szolgáljon a többi játékosnak. A kedvéért még új edzőtermet is építettek, és beleszólást engedtek neki abba, hogy milyen szakembereket szerződtessenek sporttudományi és táplálkozási területre.

Adóügyeskedés

Az üzlet végül július 27-én összejött, a közel-keleti klub 12 millió fontot fizetett a Liverpoolnak Henderson játékjogáért, aki három évre írt alá, és sajtóhírek szerint csillagászati fizetést kapott. A sportszakmai szempontból nehezen indokolható döntés miatt sokan azt gondolták, hogy csak a pénz motiválta a klubváltást, de Henderson ezt következetesen cáfolta.

Ha hiszik, ha nem, az életem és a karrierem során soha nem motivált a pénz. Soha. A lehetőség pedig még azelőtt jött, hogy a pénz egyáltalán meg lett volna említve

– nyilatkozta az al-Ettifakhoz igazolását követően nem sokkal az Athleticnek, tagadva, hogy a sajtóban megjelent 700 ezer fontos heti keresetéről szóló hírek igazak lennének. Ha nem is keresett ennyit Szaúd-Arábiában, akkor is a liverpooli bérének többszörösét vihette haza, ami korábban szintén nem volt csekély: heti 200 ezer fontot tehetett zsebre a Mersey partján. A Telegraph arról ír, hogy a pontos összeg a korábban sajtóban megjelent fele, heti 350 ezer font lehetett.

Henderson más szempontból is érdekes helyzetbe került pénzügyileg. Az Egyesült Királyságban hatályban lévő adótörvények szerint ugyanis, ha valaki az adóév kezdetén – ami ott április 6. – adóalany, akkor hiába vállal munkát máshol év közben, ugyanúgy adókötelezettsége keletkezik a köztes időszakra, ha visszatér az országba dolgozni még az adóév zárulta, vagyis a következő év április 5., valamint az azt követő adóév vége, tehát jelen esetben 2025. április 5. előtt. Hendersonnak ennek fényében,

ha a Premier League-be igazol januárban, 45 százalékos kulccsal kellett volna leadóznia a Szaúd-Arábiában idáig szerzett jövedelmét, ami azt jelenti, hogy akár 7 millió fontot is bukhatott volna (több mint hárommilliárd forintot).

A kedvezőbb adózás miatt Henderson – a brit sajtóhírek szerint – arra kérte az al-Ettifakot, hogy késleltetve kaphassa meg a fizetését, ezzel ráadásul megteremtve a lehetőségét egy potenciális kölcsönszerződésnek egy PL-csapathoz még az Európa-bajnokság előtt, ugyanis aggódott, hogy nem kerülne be az utazó keretbe a szaúdi ligából.

Az Ajaxba szerződésével még mindig reménykedhet abban, hogy a hathavi fizetése közel felének elvesztése nélkül megkapja a pénzét, már ha a szaúdi klub ezt hajlandó neki kifizetni, miután közös megegyezéssel szerződést bontottak. Henderson egyébként erről azt nyilatkozta az Ajaxba igazolását követő első sajtótájékoztatóján, hogy ne higgyenek el az emberek mindent, amit a sajtóban olvasnak, nincs szó arról, hogy el szeretné kerülni az adófizetést hazájában.

De ne rohanjunk ennyire előre, térjünk vissza arra a nyárra, amikor rengetegen érezték úgy, Henderson hátat fordított nekik, és az elvei helyett a pénzt választotta.

Leszedték róla a keresztvizet

A Rainbow Laces kampány keretében minden december elején két fordulón keresztül a Premier League és csapatai egyöntetűen állnak ki az LMBTQ-közösség mellett szivárványszínű cseretáblákkal, szögletzászlókkal, a játékosok pedig szivárványos cipőfűzőt vagy csapatkapitányi karszalagot viselnek közvetítve azt az üzenetet, hogy a futballban nincs helye a diszkriminációnak, és demonstrálva, hogy a foci mindenkié.

Jordan Hendersonról nem ok nélkül szedte le nyáron a keresztvizet az LMBTQ-közösség Angliában. A Liverpool korábbi csapatkapitánya éveken keresztül ennek a kisebbségnek a támogatója volt, a szivárványos karszalag és cipőfűző viselésén túl többször felszólalt amellett, hogy a futball szexuális orientációtól függetlenül mindenkié.

Így amikor nyáron elfogadta az al-Ettifak ajánlatát, akkor az LMBTQ-közösség tagjai közül sokan úgy érezték, hogy Henderson hátat fordított nekik, és a pénzt választotta az elvei helyett. Ráadásul az arab klub már az érkezését bejelentő videójában szürkére színezte át a Henderson liverpooli időszakában viselt szivárványos karszalagokat, ezzel előrevetítve, hogy tőle sem fogják eltűrni az LMBTQ-közösség melletti kiállást.

Szaúd-Arábiában ugyanis az LMBTQ-közösség kriminalizálva van, és ha nyilvánosan vállalják szexuális orientációjukat, akkor börtönbüntetéssel néznek szembe. Henderson azóta többször is bocsánatot kért, ha valakit megbántott volna az átigazolásával, de visszautasította azt a feltételezést, hogy fontosabb lenne neki a pénz, mint az elvei. Szerinte az, amit gondol a világról nem változott Szaúd-Arábiába igazolásával, csupán tiszteletben tartja az őt fogadó ország kultúráját akkor, amikor nem nyilatkozik ebben a témában ott, és nem tesz szimbolikus cselekedeteket támogatása demonstrálására.

Henderson úgy vélte, hogy az Arab-félszigetre igazolásával változást hozhat el ott az LMBTQ-közösséghez tartozó emberekhez való viszonyulással kapcsolatban, hiszen előzetesen tudták róla, hogy milyen nézetek vall. Azzal azonban, hogy nem tett semmit és elfogadta a kulturális különbségekre alapuló érvelést, bírálói szerint hiteltelenítette a korábbi kiállását. Ha a szaúdi ligában viselte volna a szivárványos cipőfűzőket, annak sokkal nagyobb üzenetértéke lehetett volna, mint amikor egy olyan közegben tette ezt, ahol mindenki egységesen kiállt az LMBTQ-közösség jogai mellett.

Mégse a pénz minden?

Január elején meglepetésként érte a futballvilágot a hír, hogy Henderson máris távozna a Közel-Keletről, a pletyka aztán elég gyorsan valósággá vált, január 18-án az al-Ettifak és a játékos közös megegyezéssel szerződést bontott. Egy közös pont mindenképpen van Henderson Szaúd-Arábiába igazolása és onnan történt távozása között. Mindkét esetben azt mondta, hogy ez lesz a legjobb neki és családjának is.

Henderson állítólag azért távozik, mert nem tudtak beilleszkedni, és nem érezték jól magukat, pedig a családja a térség legliberálisabb országában, Bahreinben élt. Továbbá sportszakmai szempontból sem volt a legjobb időszak ez a korábbi liverpooli csapatkapitány számára, mivel az al-Ettifak csupán a nyolcadik helyen áll a bajnokságban, két hónapja nem nyertek meccset. Henderson 19 meccsen 5 gólpasszig jutott, gólt pedig nem sikerült szereznie, így veszélybe kerülhetett volna a nyári Eb-szereplése. Az is szokatlan lehetett számára, hogy a csapat mérkőzésein kevesen ültek a lelátókon, volt olyan meccs, ahol mindössze 696 néző foglalt helyet.

Visszatérés Európába

Henderson elsődleges célja, hogy ott legyen az angol válogatottal a nyári Európa-bajnokságon, ezt pedig úgy látta a legbiztosabbnak, ha Európában játszik. Bár Gareth Southgate addig is meghívta keretbe, amíg a szaúdi ligában játszott, mérget senki nem mert volna venni rá, hogy az Eb-re is kiviszi, miközben többen jól teljesítenek a posztján a szaúdinál lényegesen magasabban jegyzett bajnokságokban.

Szóltak arról hírek, hogy a Juventus is szerette volna leigazolni, azonban a torinói klub letett erről. Úgy vélték, hogy az angol válogatott középpályás nem lenne segítségükre a bajnoki címért folytatott harcban, valamint a fiatalokkal teletűzdelt keretbe nem szerettek volna egy 33 éves játékost igazolni, kockáztatva ezzel a csapat egyensúlyának megbontását. Továbbá az is közrejátszott Henderson le nem szerződtetésében, hogy nincs Serie-A tapasztalata, illetve olaszul sem beszél.

Remko de Waal / ANP / AFP

Az Ajaxnál viszont pont egy idősebb játékost kerestek, aki vezérként tud fellépni a fiatalok mellett.

 Amsterdam calling

Egy tapasztalt játékost szerettünk volna, aki vezetői kvalitásokkal rendelkezik. Részben a sérülések miatt kerestünk valakit, aki azonnal be tud ugrani. Jordan Henderson ilyen típusú játékos.

Az  érkezése hatalmas előrelépést jelent a csapatunk számára. A pályán és azon kívül is fontos egy ilyen kaliberű futballista a sok fiatal játékosunk számára. (…) Örülök, hogy itt van, és úgy gondolom, nagyon jót tesz a klubunknak, hogy mától kezdve az Ajaxban játszik” – nyilatkozta John van ‘t Schip vezetőedző Henderson leigazolását követően a klub honlapjának.

Henderson 2026. június 30-ig írt alá új csapatához, ahol a 6-os mezszámot viseli majd (a korábban Liverpoolban viselt 14-est nem kaphatta meg, mivel azt visszavonultatták a Johan Cruyff iránti tiszteletből). A holland klubnál sem keres majd rosszul, heti 85 ezer fontos fizetésével az Eredivisie legjobban fizetett játékosa lesz.

Az Ajax jelenleg a holland bajnokság ötödik helyén áll, 21 ponttal lemaradva az éllovas PSV-től.

Olvasói sztorik