Nemzetközi foci

„Készen állok meghalni, de csak a pályán” – az életükért küzdöttek a repülőn az Afrika-kupára tartó játékosok

Még az is lehetséges, hogy a gambiai válogatott az utolsó pillanatban visszalép a labdarúgó Afrika-kupától, miután a csapatot szállító repülőgép a fedélzeten fellépő oxigénhiány miatt kénytelen volt visszafordulni. A küldöttség szerint ilyen körülmények között nem hajlandó elindulni, hiszen a játékosok még hánynak és szédülnek.

A csapat egy kis, 50 személyes repülőgépen utazott, amelyet Gambiai Labdarúgó Szövetség rendelt meg az Air Cote d’Ivoire cégtől. A szövetség az elindulás előtt még képeket posztolt.

A csapatot öt és fél éve irányító belga szövetségi kapitány, Tom Saintfiet szerint a felszállást követően meghibásodott az oxigénellátás, ami miatt a csapat néhány tagja eszméletét vesztette, a pilóta csak ezt követően döntött úgy, hogy visszatér Gambia fővárosába, Banjulba.

A gambiai szövetség megerősítette, hogy a vizsgálatok szerint az utastérben leesett a nyomás és elfogyott az oxigén, de a járatot üzemeltető cég még vizsgálja a helyzetet.

Tényleg haldokoltunk a gépen, nem volt oxigén, sokan elájultak. A pilóta kilencpercnyi levegőben tartózkodás után úgy döntött, hogy visszatér, hogy megmentse az életünket. Készen állok meghalni Gambiáért, de csak a futballpályán, nem azon kívül

idézte az ESPN a gambiaiak edzőjét.

A Young Boys 28 éves védője, Saidy Janko elmondta, hogy csapattársai a gép felszállása után lettek rosszul.

„Amint beléptünk a kisrepülőgépbe, már őrült hőség fogadott bennünket, folyt rajtunk az izzadság. De a legénység biztosított minket arról, hogy a légkondicionálás elindul, ha már felszálltunk” – nyilatkozta.

Aztán az oxigénhiánnyal keveredett embertelen hőség sok embernek erős fejfájást és szédülést okozott. A helyzet a levegőben tovább romlott, így a pilótának nem maradt más választása, mint kényszerleszállást kezdeményezni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Saidy Janko (@saidyjanko22) által megosztott bejegyzés

Gambia hétfőn Szenegál ellen kezdi meg az Afrika-kupát, de egyelőre nem tudni, hogy a játékosok vállalják-e a szereplést.

Saintfiet elmondta, hogy egyelőre mindenki Banjulban marad, mivel a szövetség azt akarta, hogy ugyanazzal a repülővel kíséreljék meg újra a 2100 km-es utat.

„Megpróbáltak feltenni minket ugyanarra a repülőre, de azt mindannyian elutasítottuk. Valódi géppel akarunk repülni. A játékosoknak még mindig fáj a fejük, hánynak, szédülnek, hetekbe telhet, mire felépülünk ebből. Még az is felmerült, hogy nem megyünk el az Afrika-kupára, mert nem úgy bánnak velünk, ahogy szeretnénk.

Családos emberek vagyunk, de a szövetség a lehető legolcsóbb repülőbe ültetne be minket. Három napja nem edzettünk és nem aludtunk, két napja nem ebédeltünk. Inkább menjünk haza, és felejtsük el az egészet!

Gambia a C csoportban Szenegál ellen kezdene, majd Guinea és Kamerun ellen lépne pályára.

Olvasói sztorik