Nemzetközi foci

Magyar kapus volt 2023-ban a világ legidősebb élvonalbeli focistája

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Turi Géza személyében magyar kapus bizonyult a világ legidősebb aktív labdarúgójának 2023-ban az élvonalbeli bajnokságokat tekintve.

Amint az a futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS összegzéséből kitűnik: a kapusedzőként dolgozó Turi feröeri csapatának, a KÍ Klaksvíknak a színeiben május 14-én, 49 évesen és 64 naposan őrizte a hálót a HB Tórshavn elleni idegenbeli bajnokin, az együttes mindkét főállású kapusának kényszerű kimaradása miatt. Az első számú kapus megbetegedett, tartaléka pedig megsérült.

Ez volt Turi egyetlen fellépése az év során, a meccset kapott gól nélkül zárta, csapata 1-0-ra nyert. Előzőleg 44 esztendősen, 2018 júniusában állt a kapuban egy bajnoki mérkőzésen.

A március 11-én 50 éves Turi Géza játékosként felnőtt pályafutását a Csepel SC csapatában kezdte, majd több klubnál is megfordult, 2002-ben bajnoki címet nyert a Zalaegerszegi TE gárdájával

Az IFFHS korelnöki listáján a második helyet bolgár kapus, Georgi Petkov foglalja el, aki tavaly októberben 47 évesen és 222 naposan lépett pályára a szófiai Slavia színeiben. A harmadik és negyedik pozícióban is kapus található, a hongkongi Ho Kvok Csuen 46 évesen és 76 naposan szerepelt hazájában, míg a francia Damien Grégorini luxembourgi csapatában 43 éves és 353 napos korában jutott szóhoz a múlt esztendőben.

Olvasói sztorik