Nemzetközi foci

A Puskás-féle csapat statisztikáját idézi Ancelotti Real Madridja

Guillermo Martinez / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Guillermo Martinez / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Tizenkilenc forduló pörgött le a spanyol focibajnokságból, vagyis a csapatok a meccseik felét már lejátszották. Féltávnál a Real Madrid és a Girona áll az élen, mindkét csapat 45-45 pontot söpört be, kettőjük között egyelőre a jobb gólkülönbség dönt a Real javára.

Ami egészen figyelemre méltó adat: a madridiak húsz meccs alatt mindössze tizenegy gólt kaptak. Mindezt úgy, hogy az első számú kapus, Thibaut Courtois keresztszalag-szakadása miatt egyetlen meccsen sem védett, így Andrij Lunyin és Kepa Arrizabalaga osztozott a feladatokon. Ehhez jön még, hogy a brazil belső védő, Éder Militao az első bajnokin dőlt ki szintén súlyos térdsérülés miatt, majd az utolsó két bajnokiról már egy másik alapember, David Alaba is hiányzott, ő jelen állás szerint az Eb-t is bukta a térdszalagszakadása miatt.

A Marca előtúrt egy statisztikát, miszerint 20 csapatos bajnokságban féltávnál sosem állt ilyen kevés kapott góllal a Real Madrid.

Az 1987-1988-as és a 2019-2020-as idényben is 12 kapott gól állt a Real neve mellett a bajnokság felénél, és végül mindkét szezonban aranyérmes lett a madridi csapat. Olyanra csak egyszer, az 1961-1962-es szezonban volt példa, hogy 19 bajnoki alatt tizenegyszer kapitulált a Real védelme, de akkor 38 helyett csak 30 fordulót rendeztek.

Akkor a 30 meccs alatt összesen 24 gólt kapott a Real, amely Puskás Ferenccel, Francisco Gentóval, Alfredo di Stéfanóval, José Santamaríával a soraiban három ponttal előzte meg a második Barcelonát.

Ami még ütősebbé teszi a Real statisztikáját: Carlo Ancelotti csapatának 18,5 az xGA-mutatója, vagyis az ellenfeleknek engedett helyzetek minősége alapján héttel több gólt kellett volna kapnia a listavezetőnek.

A topligákat tekintve csak az olasz bajnokságban éllovas Inter (18 meccsen 8 kapott gól), valamint a francia ligában második Nice (17 forduló alatt 7 kapott gól) rendelkezik jobb statisztikával, mint a Real.

Ancelotti csapata legközelebb csak január 21-én játszik bajnokit, mert hétvégén a negyedosztályú Arandinával találkozik a Király Kupában, majd január 10-én az Atlético Madriddal csap össze a spanyol Szuperkupa elődöntőjében.

Olvasói sztorik