Nemzetközi foci

Kalandorvággyal megáldott edző lett az új cseh futballkapitány

KARIM JAAFAR / AFP
Ivan Hasek egyszer már rövid ideig irányította a válogatottat
KARIM JAAFAR / AFP
Ivan Hasek egyszer már rövid ideig irányította a válogatottat
November 20-án, a Moldova ellen 3-0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtezőt követően meglepetésre lemondott Jaroslav Silhavy, a cseh labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A helyi szövetség csütörtökön megnevezte utódját.

Silhavy 2018-ban kapott megbízatást, és novemberi távozása azért volt meglepetés, mert Csehország a selejtezőcsoport második helyén végezve kijutott az idei, németországi tornára. A szakember akkor azt mondta, olykor olyan hihetetlen nyomás nehezedett rá, amit néha maga sem értett, ez is befolyásolta a döntését.

Utódja Ivan Hasek lett, a 60 éves szakember a világbajnoki kvalifikáció végéig, azaz 2025 novemberéig írta alá a szerződését olyan opcióval, hogy továbbjutás esetén ő irányítja a csapatot a 2026-os vébén is.

„Edzőként a cseh válogatott vezetését tartom pályafutásom csúcsának. Nagy megtiszteltetés számomra, mindent megteszek azért, hogy a válogatott ne csak az Eb-n, hanem természetesen a világbajnoki selejtezőkön is sikeres legyen.

Az a vágy, hogy edzőként is kijussak a világbajnokságra, előre visz

mondta Hasek.

A játékosként 11 éven át a Sparta Prahát erősítő középpályás 54 alkalommal szerepelt a csehszlovák, majd egyszer a cseh válogatottban. 1990-ben részt vett az olaszországi világbajnokságon (az Egyesült Államok elleni csoportmérkőzésen gólt is szerzett), ahol Csehszlovákia negyeddöntőbe jutott és végül összesítésben a hatodik helyen zárt.

„Ivan Hasek természetesen kezdettől fogva a jelöltek legszűkebb körébe tartozott. A cseh labdarúgás egyik kiemelkedő egyénisége, játékosként és edzőként is sikereket ért el, emellett külföldi tapasztalatokkal rendelkezik” – indokolta a döntést Petr Fousek, a szövetség elnöke.

Hasek egyszer már rövid ideig irányította a válogatottat, amikor a 2010-es világbajnoki selejtezők bukását követően öt mérkőzés erejéig leült a kispadra. Jó előjel, hogy akkor veretlenül, három győzelemmel és két döntetlennel adta át a munkát Michal Bíleknek.

Edzőként mindig is szerette a kihívást, játékospályafutása befejezése után a Sparta edzője lett, amellyel két bajnoki címet szerzett, és egyedüli cseh trénerként 1999-2000-ben BL-csoportelsőségig jutott. Később klubszinten dolgozott az Egyesült Arab Emírségekben, Katarban és Japánban, és irányította Libanon válogatottját. Érdekesség, hogy a neve szerepel Gabon történetében is, de ha hinni lehet az internetes forrásoknak, akkor 2005. február elseje és június 30-a között egyetlen mérkőzést sem játszott az afrikai csapattal.

Csehország a nyári Európa-bajnokságon az F csoportba kapott besorolást, ahol Portugália, Törökország, illetve a playoff C csoportjának (Grúzia, Luxembourg, Görögország, Kazahsztán) továbbjutója lesz az ellenfele.

Kapcsolódó
Kijuttatta a csapatát az Eb-re, majd lemondott a csehek kapitánya
Már az utolsó selejtező előtt eldöntötte.
Olvasói sztorik