Nemzetközi foci

A PL-történelem Szoboszlaiék oldalán, a szuperszámítógép azonban a Pool ellen van

Paul Ellis / AFP
Paul Ellis / AFP

Ahhoz, hogy a Premier League történetében először nyerjen bajnoki címet magyar játékos, a Liverpoolnak a hátralévő 19 fordulóban „csak” meg kell tartania azt a soványka előnyét, amellyel jelenleg a tabella élén áll. Féltávnál a listavezető mögött egy győztes meccsen belül van az Arsenal és az Aston Villa, valamint vesztett pontok tekintetében az egy meccsel kevesebbet játszó Manchester City is.

A liverpooliakon áll, hogy ezt a pozíciót a végén aranyra tudják-e fordítani, mindenesetre a PL történetében számos példát találunk mindkét esetre: arra is, amikor egy csapat a féltávnál megszerzett előnyét elkótyavetyélte, valamint arra is, amikor a meccsek felének lejátszását követően élen álló csapat bajnok lett a végén.

Régebben más volt

A Premier League 1992 óta íródó történelmének első három szezonjában még 22 csapat állt rajthoz a mostani 20 helyett, köztük olyan mára már alsóbb ligákban tengődő együttesekkel, mint a Coventry City, az Oldham Athletic, vagy éppen a Wimbledon – amiről legtöbbeknek valószínűleg David Beckham félpályás csodagólja jut eszébe.

Akkoriban még 21 forduló jelentette a bajnoki féltávot, és az első szezonban ennyi mérkőzés után a – szintén szebb napokat látott – Norwich City állt az élen ötpontos előnnyel. A City a végére azonban annyira elfogyott, hogy csak a harmadik helyre ért oda 12 pontos lemaradással a későbbi bajnok Manchester United mögött.

A másik két 22 csapatos szezonban a félidőben élen álló csapatok megtudták tartani előnyüket és a végelszámolásnál is ők álltak az első helyen (‘94-ben a Manchester United, ‘95-ben pedig a Blackburn).

’90-es évek 20 csapattal? Jaj annak, aki a felénél az élen van!

Az 1995/96-os szezontól kezdődően lecsökkentették a bajnokságban szereplő csapatok számát. Onnantól kezdve 20 csapat versengett a trófeáért, ennek következtében a fordulók száma is csökkent 42-ről 38-ra.

A változtatást követően a 90’-es években egyik féltávnál élen álló csapatnak sem sikerült megőriznie a pozícióját.

Közülük is kiemelkedik az 1995/96-os szezonból a Newcastle United, amelynek 10 pontos előnyéből végül négypontos hátrány lett a Manchester Uniteddel szemben.

Vagy igen, vagy nem

A 2000-es években megrendezett 10 idényből öt esetben lett a bajnok az, aki a szezon derekán is elöl állt, öt esetben pedig az üldözők egyike futott be elsőként.

Ennek az évtizednek a két sikercsapata a Manchester United és a Chelsea volt: amennyiben féltávnál az elsők voltak, egy szezon kivételével mindig megnyerték a bajnokságot – az egy kivétel a 2003/04-es bajnokság volt, aminek a végén az Arsenal máig megismételhetetlen módon veretlenül állhatott a dobogó legfelső fokára.

A Liverpool először a 2008/09-es szezonban állt az élen a bajnokság felénél, akkor Gerrardék végül négy ponttal a Manchester United mögött futottak be.

Készítsd a helyet a kupának, ha nem liverpoolos vagy arsenalos vagy

A 2010-es évek a Chelsea bajnoki címével kezdődtek, amit a Manchester United, Manchester City és újfent a United bajnoki címei követtek – mindegyik esetben az első 19 lejátszott meccset követően tabella élén álló csapat emelhette magasba a serleget, bár a 2011/12-es szezonban ez csak Agüero utolsó perces gólján múlott.

Az évtizedben az Arsenal kétszer vezette féltávnál a bajnokságot, de végül mindkétszer lecsúszott az aranyéremről. A második ilyen alkalom történelmi volt, a 19. forduló után velük még egálban lévő Leicester City végül tíz pontot vert a londoniakra, egyszersmind a modern labdarúgás legváratlanabb bajnoki címét ünnepelhették Jamie Vardyék.

A Liverpool megismételte azt, amit 10 évvel korábban, csak most Manchester nem vörös, hanem kék fele örülhetett ennek: a 2018/19-es szezonban 19 meccset követően még hétpontos előnye volt Jürgen Klopp csapatának a Cityvel szemben, azonban a végére egy elképesztő szoros versenyfutásban, egy ponttal a manchesteriek örülhettek (98 pont a 97 ellenében, a harmadik Chelsea tisztes távolságból, 72 ponttal követte őket)

Besült ágyú

A 2020-as évek bajnokságai egy kivételével eddig úgy végződtek, ahogy a féltávnál élen állók szerették volna.

  • A 2019/20-as szezonban a Liverpool megszerezte a régóta áhított első PL-serlegét ellentmondást nem tűrő játékkal.
  • Az azt követő két szezonban pedig a Manchester City diadalmaskodott a bajnokság mindkét felében.

Az előző szezonban a felénél – a vesztett pontokat is figyelembe véve – 8 ponttal vezetett az Arsenal, de a Manchester City ellenállhatatlan tavaszt produkált, és Guardioláék 5 pont előnnyel behúzták sorozatban harmadik PL-elsőségüket.

A Premier League eddig lejátszott 32 szezonjából 17-szer lett a végső győztes az, aki féltávnál is élen állt, 15-ször viszont az üldözők egyike ünnepelhetett.

Meglesz-e az első magyar PL-bajnok?

A történelmi példákból kiindulva nagyobb az esély arra, hogy Szoboszlai Dominik az első magyar Premier League-győztesnek vallhassa magát a 38. fordulót követően, igaz, csak minimálisan. Az Opta szuperszámítógépe azonban másképp látja az esélyeket, a legfrissebb állás szerint ugyanis

  • a Manchester City bajnoki címére 55,1,
  • a Liverpool aranyérmére 27,3,
  • míg az Arsenal elsőségére 15,3 százalék esély mutatkozik.

Annak, hogy a Pool dobogón zárja a szezont, az Opta számításai szerint 88 százalék az esélye.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik