Nemzetközi foci

Akkorát hibázott a VAR, hogy megismételhetik a bajnoki rangadót

Szombaton elveszítette az Anderlecht elleni rangadót a Genk labdarúgócsapata a belga bajnokság 19. fordulójában, ám a vendégek szerint akkora bírói, sőt videobírói tévedés történt, hogy a mérkőzés teljes megismétlését követelik.

A Genk az Anderlecht ellen elveszített bajnoki megismétlését követeli, miután a vezetők úgy vélik, hatalmas játékvezetői hiba történt. A szombati összecsapás 23. percében, még gól nélküli döntetlennél a Genk büntetőhöz jutott, és ugyan Bryan Heynen lövését Kasper Schmeichel hárította, a kipattanót a nigériai Yira Sor a hálóba lőtte.

A vendégek öröme azonban nem tartott sokáig, a VAR-szobában újranézték a történteket, és érvénytelenítették a gólt, mondván, Sor még a lövés előtt belépett a büntetőterületre. Már pedig ilyen esetben a vétlen csapat jöhet szabadrúgással. Így is folytatódott a mérkőzés, amelyet végül az Anderlecht 2-1-re megnyert.

Igen ám, de a Genk azt nehezményezte, hogy a büntetőt meg kellett volna ismételni, a szabályok értelmében ugyanis így kell eljárni, ha mindkét csapat játékosai belépnek a 16-osra a lövés előtt.

A videofelvétel alapján pedig egyértelmű, hogy nem csupán a vendégek csatára, Sor hibázott, de több Anderlecht-futballista is megszegte a szabályokat.

A belga játékvezetői bizottság később elismerte a hibát, a Genk pedig hivatalosan is panaszt nyújtott be, és kérte a mérkőzés újrajátszását.

A korábbi bíró, Serge Gumienny szerint a szabály egyértelmű: „Ha egy játékos a támadó és egy a védekező csapatból is belép a büntetőterületre a rúgás elvégzése előtt, a büntetőt minden esetben meg kell ismételni.”

Az, hogy Nathan Verboomen előbb megadta a gólt, majd érvénytelenítette és a hazaiak javára ítélt kifelé szabadrúgást, óriási probléma.

Ez a legrosszabb hiba, amit egy játékvezető elkövethet.

Az Anderlecht egykori kapusa, Wim De Coninck is egyértelmű játékvezetői hibáról beszélt.

„Azt olvastam a közösségi médiában, hogy ez egy szándékos manipuláció lehetett, de ez tényleg túlzás. Inkább az történt, hogy a VAR-szobában lévő három vagy négy ember nem ismeri az előírásokat.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik