Nemzetközi foci

„Mi a fenét keres itt? Negyedórája félbeszakadt a mérkőzés” – a kapusnak nem tűnt fel a ködben, hogy már teljesen üres a pálya

Barratts / PA Images via Getty Images
Sam Bartram, a Charlton Athletic legendája
Barratts / PA Images via Getty Images
Sam Bartram, a Charlton Athletic legendája

Nagy-Britanniában komoly hagyományokkal rendelkezik a karácsonyi futballforduló, az első ilyen mérkőzésekről 1888-ból, bajnokikról egy évvel későbbről maradtak fenn emlékek.

Az egyik legmókásabb eset 86 évvel ezelőtt, 1937. december 25-én, a Stamford Bridge-en történt, ahol a Chelsea vendége a Charlton Athletic volt.

Nem sokkal a meccs kezdete után sűrű köd ereszkedett le, ami miatt se a szurkolók, se a játékosok nem láttak semmit. Az állás 1-1 volt, és a második fordulóban a Charlton kapusa, Sam Bartram eléggé unatkozott, mert nem nagyon tették próbára a hazai csatárok.

„A Charlton Athletic a korszak egyik legnagyszerűbb, elsősorban támadójátékot játszó csapata volt. Gyakran előfordult, hogy meccs közben hosszan nem értem a labdához. Így aznap is azt hittem, hogy támadóink rohamozzák a Chelsea kapuját, akik ellen mindenáron nyernünk kellett” – emlékezett vissza önéletrajzában.

Aztán hosszú percek után egy árny alakja bontakozott ki a 16-oson belül, és Bartram óriási meglepetésére egy rendőr tűnt fel.

Mi a fenét keres itt? Negyedórája félbeszakadt a mérkőzés. A pálya teljesen üres

– kérdezte a kapustól.

Bartram bebandukolt az öltözőbe, ahol a csapattagok többsége már le is fürdött, és halálra nevették magukat a történteken.

A futballista igazi klublegendává vált, 22 éven át védte a csapat kapuját, 42 évesen, 623 meccs után vonult vissza. Csak azt bánta, hogy soha nem játszott az angol válogatottban, csupán a hivatalosnak el nem ismert háború időkben.

Olvasói sztorik