Nemzetközi foci

Az egyik leggazdagabb brit száll be a Manchester Unitedbe

Valery Hache / AFP
Jim Ratcliffe
Valery Hache / AFP
Jim Ratcliffe

Sir Jim Ratcliffe, az egyik leggazdagabb brit nagyvállalkozó 25 százalékos részesedést vásárol az angol Premier League-ben játszó Manchester United labdarúgóklubban – írja a távirati iroda.

A vasárnap esti hivatalos bejelentés szerint Ratcliffe, az Ineos globális ipari vállalatcsoport milliárdos alapító tulajdonosa 1,25 milliárd fontot (több mint 550 milliárd forintot) fordít a tranzakcióra. A 71 esztendős nagyvállalkozó a vételi ügylet mellett csaknem 240 millió fontot költ a hússzoros angol bajnok együttes világhírű Old Trafford stadionjának rekonstrukciójára is.

A klubot a részvényesi és szurkolói szövetségek heves tiltakozásai ellenére 2005-ben alig néhány hét alatt felvásárolta a milliárdos amerikai Glazer család. Glazerék az adásvétel pillanata óta rendkívül népszerűtlenek voltak és maradtak az angol klub szurkolói között. A család tulajdonviszonya elleni tiltakozások az utóbbi években még tovább erősödtek, nem függetlenül attól, hogy a klub legutóbb tíz éve nyerte meg az angol bajnokságot.

A vasárnap bejelentett ügylet alapján a Glazer családnak továbbra is többségi részesedése marad a klub anyavállalatában, a Manchester United PLC-ben, de a labdarúgóklub férfi és női együttesének sporttevékenysége, valamint a csapat futballakadémiája felett teljes ellenőrzést szerez a Sir Jim Ratcliffe birtokolta Ineos vállalatcsoport.

Olvasói sztorik