Nemzetközi foci

A francia foci következő csillaga, akiért a PSG, a Real és a Bayern fut versenyt

Sameer al-Doumy / AFP
Sameer al-Doumy / AFP
A Lille szurkolói odáig vannak érte, a PSG benne látja jövőbeli védelmének oszlopát, de érte versenyzik a Real Madrid és a Bayern München is, pedig még csak most lett 18 éves. Leny Yoro a francia foci újdonsült szupertinije, aki hatalmas karriert futhat be, ha képes lesz töretlenül továbbfejlődni.

2021 tavaszán megtörte a Paris Saint-Germain hazai egyeduralmát, és tíz évet követően újra francia bajnok lett a Lille, a története során negyedszer. A csapat egy ponttal előzte meg a párizsiakat, és a siker egyik kulcsösszetevője a stabil védelme volt: a labdabiztos középhátvéd duó, Sven Botman és José Fonte, a kapuban Mike Maignannal kiegészülve. A Lille a mezőnyben a legkevesebb, mindössze huszonhárom gólt kapva végzett az első helyen.

Aztán Maignan nyáron távozott a Milanhoz, a hátsó stabilitás odalett. A 21/22-es szezonban csalódást keltően szerepelt a címvédő: mindössze a tizedik helyre sikerült befutnia és több mint kétszer annyi, negyvennyolc gólt kapott az idény során. A rákövetkező szezonban ugyan sikerült előrébb lépni és az ötödik helyen végezni, de a kapott gólok száma csak egy hajszállal csökkent, 43-szor kapitulált a védelem.

Most ismét kevésbé izgulhatnak a Lille szurkolói, ha a kapujukra vezeti az ellenfél a labdát: jelenleg a liga második legjobb védelme az övék, mindössze tizenegy kapott góllal, nem kis részben a 18 éves Leny Yoronak köszönhetően, akinek ez csupán a második teljes szezonja a felnőttek közt, és akivel visszatérhet a hátsó stabilitás a csapatba.

De kicsoda ő és mit tud, amiért sorban állnak érte a topklubok?

Párizsi üstökös

Leny Yoro 2005-ben született a Párizshoz tartozó Saint Maurice-ban. 10 évesen csatlakozott a Lille-hez, ahol végigjárta az utánpótláscsapatokat – már amennyire végigjárásnak lehet azt nevezni, ha valaki már 16 évesen bemutatkozhat a francia első osztályban. Yoro a Ligue 1-ben a 2021/22-es szezon végén debütált a Nice ellen, 16 évesen, 6 hónaposan és 1 naposan a Lille második legfiatalabb játékosává vált, aki pályára léphetett a francia első vonalban.

Sameer al-Doumy / AFP Lille’s French defender Leny Yoro (R) heads the ball next to Toulouse’s Dutch forward Thijs Dallinga during the French L1 football match between Lille LOSC and Toulouse FC at Stade Pierre-Mauroy in Villeneuve-d’Ascq, northern France on September 17, 2022. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)

Az előző szezonban még csak kiegészítő embernek számított, tizenhárom mérkőzésen kapott szerepet a Ligue 1-ben, azonban mostanra már bejátszotta magát Paulo Fonseca csapatába. Augusztus óta minden bajnokin kezdett, az Alexsandroval alkotott belső védő párosuk pedig elképesztően jól szerepel: október óta, amióta ez a kettős összeállt, tíz meccsen mindössze két gólt kapott a Lille, amely összességében a liga második leghatékonyabb csapata a védekezést tekintve – csak a Nice előzi meg hat kapott góllal. Yoro nem akárkit utasított maga mögé a padra: az ugyan szebb napokat látott, de korábbi Barcelona-játékos és 2018-ban világbajnok Samuel Umtitit.

Képzeljünk el egy 190 centiméter magas fiatal középhátvédet, aki korát meghazudtoló higgadtsággal játszik, jó mozgásérzékkel rendelkezik, jól tud időzíteni, fegyelmezett, emellett pedig fogékony a játék taktikai aspektusai iránt is. Megvan? Ha igen, akkor sikeresen elképzeltük Leny Yorot.

Jean Michel Vandamme a korábbi Lille-játékos, jelenleg a csapat utánpótlásáért felelős vezető így nyilatkozott róla:

Jó a mozgásérzéke és az időzítése, de fejjátékban még fejlődni kell és még az erőnlétén is dolgoznia kell. Leny azonban gyorsan tanul. Ki akar tűnni, és nagyon érdeklődő a különböző játékszituációk elemzése iránt. Az edzőnek rendkívül szigorú és pontos játékterve van, amelyben fontos a tehetség, de ugyanilyen fontos az utasítások tiszteletben tartása is. Amikor az edző és a stáb tanácsokat ad neki, akkor meghallgatja, magába szívja és alkalmazza is azokat. Ugyanez igaz akkor is, amikor a csapattársaitól kap tanácsokat.

Jelenlegi csapattársa, a francia válogatott Rémy Cabella sem győzte dicsérni a fiatal középhátvédet:

A Marseille-nél ott volt Boubacar Kamara, a Saint Étienne-nél William Saliba és Wesley Fofana, most pedig itt van Leny Yoro. Minden adottsága és lehetősége megvan ahhoz, hogy valami hatalmasat alkosson. Nagyon alázatos, és ez is az erősségei közé tartozik.

Vigyázó szemünket Párizsra vessük

Yoro a francia utánpótlás-válogatottakban is öles léptekkel halad előre: 18 éves kora ellenére már az U21-es csapat tagja, ahova szeptemberben hívta be Thierry Henry, aki szintén nagyra tartja:

Amit most csinál, az rendkívüli. Sok szó esik Warren Zaïre-Emeryről, azért is, mert a PSG-ben játszik, a Bajnokok Ligájában szerepel, és nemrég csatlakozott az A-válogatotthoz. De az is igaz, hogy Leny jelenleg óriási munkát végez.

Ha már Warren Zaïre-Emery. A PSG Messi és Neymar távozása után a jó korban lévő francia játékosok felé fordult, Randal Kolo Muani és Ousmane Dembele leigazolása is egy lépés volt ebbe az irányba, de ennél is figyelemre méltóbb, hogy a topbajnokságokban és a válogatottban is bizonyított labdarúgók mellett állandó játéklehetőséget kap a 21 éves Bradley Barcola, és folyamatosan játszik az imént megénekelt Zaïre-Emery is. Nem lenne tehát szokatlan az újjá formálódó PSG-től, ha a védelmi problémáikat egy 18 éves francia fiatallal akarnák orvosolni.

Milan Škriniar mellé ugyanis szükségük lenne valakire, ha helyt akarnak állni mind a bajnokságban, mind pedig a BL-ben. Kimpembe február óta sérült, Danilo Pereira pedig túl lassú ahhoz, hogy a szlovák társa legyen, így a fővárosiak olyan tehetséget kereshetnek, aki hosszú távon megoldást jelenthet a védelem közepén: mint például Yoro, akinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy idővel topjátékossá váljon.

Francia lapértesülések szerint a párizsiak a télen mindenképpen meg szeretnék szerezni Yorót, nehogy a Real Madrid vagy a Bayern München elcsaklizza előlük. A játékos azonban még maradni szeretne. Közben a Lille-nél még reménykednek benne, hogy meg tudják hosszabbítani Yoro 2025-ben lejáró szerződését, de ha nem járnak sikerrel, akkor jövő nyáron 40-50 millió euró körüli összeget kellene letenniük a kérőknek az asztalra a játékjogáért.

Azonban ha így folytatja Yoro, akkor még bőven növekedhet az az összeg, amit kifizetnének érte a kérői.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik