Nemzetközi foci

Arrivederci, Giorgio! – visszavonult a Juventus és az olasz válogatott legendája

Vincenzo Pinto / AFP
Vincenzo Pinto / AFP
Bejelentette pályafutásának befejezését a Juventus és az olasz válogatott legendája, Giorgio Chiellini.

„A Magna Graeciában több mint két évezreddel ezelőtt született püthagoreus iskola számára a 3-as szám a tökéletességet jelentette – a páratlan és a páros számok egyesülését, a háromszöget, amely minden geometriai alakzat alapja. A tulajdonságok, az illesztések összességét, amelyek megtalálják a megfelelő helyet térben és időben.

A Juventus szurkolói számára 17 szezonon keresztül a 3-as szám egy dolgot jelentett, és csakis egy dolgot: Giorgio Chiellinit.

Játékos, ember és kapitány – három perspektívája Giorgio-nak, aki ma befejezte futballista pályafutását” – ezekkel a kétségtelenül megható sorokkal kezdi a búcsúzást legendájától a Juventus hivatalos oldala.

Ugyanis a hétvégi Colombus Crew elleni MLS-döntő volt a legutóbb a Los Angeles FC-ben futballozó, a korábban a Juventust és az olasz válogatottat is csapatkapitányként vezető Giorgio Chiellini utolsó mérkőzése profi pályafutása során.

A 39 éves középhátvédnek lejárt Amerikában a szerződése, és bár az elveszített döntő után még nem volt biztos abban, hogy abbahagyja a labdarúgást, végül mégis a stopli szögre akasztása mellett döntött.

Livornoból Torinóba

A livornói nevelésű játékos felnőtt pályafutását is a nevelőklubjánál kezdte. A toszkán csapattal megnyerte az olasz harmadosztályt 2002-ben, majd két évvel később egy rövid kitérőt tett Firenzében, a Fiorentinánál, mígnem 2004-ben a Juventushoz igazolt, ahol 18 év alatt 561 mérkőzésen ölthette magára a zebracsíkos mezt.

Ez idő alatt kilenc bajnoki címet, öt Olasz Kupát és öt Olasz Szuperkupát nyert a torinóiakkal, valamint pályára lépett két Bajnokok Ligája-döntőben.  A klubhoz való hűségéről már 2006-ban tanúbizonyságot tett:

a Calciopoli (olaszországi bundabotrány) után a másodosztályba száműzött csapata a segítségével jutott vissza az első osztályba, így másodosztályú bajnoknak is vallhatja magát.

Európa csúcsán

2004-től szerepelt az olasz válogatottban, összesen 117 mérkőzésen, amivel az ötödik az örökrangsorban. Bár a 2006-ban világbajnoki címet szerző olasz válogatott keretének nem volt tagja, korosztályos és felnőtt Európa-bajnoknak is vallhatja magát: az u19-es csapattal 2003-ban lett kontinensbajnok, míg a felnőttekkel 2021-ben, csapatkapitányként ért fel Európa csúcsára.

A pályán belül oktatott, kívül tanult

A Juventus-legendája 2022 júliusában igazolt Amerikába a Los Angeles FC-hez, aminek színeiben az MLS bajnoki címével bővítette a trófeagyűjteményét. Amerikába nemcsak a további sportszakmai sikerek lehetősége vonzotta, hanem már a pályafutása utáni időszakra készülve döntött az új kaland mellett, amiről a Guardiannek adott interjújában beszélt:

A sport az én világom és a jövőm. Nem tudom elképzelni az életem a foci nélkül. Amerikába szerződésemben szerepet játszott, hogy érdekelt a sport üzleti oldala, valamint az, ahogy azt az amerikaiak látják.

Nem új keletű ez az érdeklődés, Chiellini ugyanis még a pályafutása alatt közgazdasági diplomát szerzett a Torinói Egyetemen:

„Már gyerekkoromban az járt a fejemben, hogy egyszer majd egyetemre járjak. Egyedül voltam. Rengeteg könyvet olvastam. Sok időt töltöttem délutánonként PlayStationözéssel, vagy alvással, és arra gondoltam, hogy ezt az időt miért ne fordíthatnám tanulásra? Kezdetben a körülöttem lévő emberek azt kérdezgették, hogy mit csinálok? Aztán idővel megszokták, hogy tanulok.”

Fino Alla Fine

Habár a pályán már biztosan nem, de Juventus meccseken könnyen lehet, hogy találkozunk vele még a jövőben – és nem csak a nézőtéren. A Los Angeles FC jobbhátvédje, Ryan Hollingshead úgy tudja, hogy Chiellini útja visszavezethet Torinóba:

„A Juventus akarja őt. Tudom, hogy megpróbálnak neki ajánlatot tenni és visszacsábítani Olaszországba, de nem tudom, hogy milyen szerepkörben számítanának rá. Azonban, ha nem valamilyen edzői vagy vezetői szerepben, akkor az méltatlan lenne hozzá. Tudom, hogy ez a vágya és ezt várja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik