Nemzetközi foci

A bíróverés után felfüggesztették a török focibajnokságot

Emin Sansar / ANADOLU / Anadolu via AFP
Emin Sansar / ANADOLU / Anadolu via AFP

A Török Labdarúgó Szövetség felfüggesztette a bajnoki mérkőzéseket, miután egy klubelnök megtámadott egy játékvezetőt.

Az eset az 1-1-re végződött Ankaragücü-Rizespor meccsen történt. Faruk Koca, az Ankaragücü elnöke berohant a pályára és megütötte Halil Umut Meler bírót, aki a földre esett, ahol többen megrugdosták. A játékvezető szemsérüléssel került kórházba, de állapota nem súlyos.

Kocát, akinek szívproblémái vannak, ugyancsak kórházba vitték, de Ali Yerlikaya belügyminiszter jelezte, hogy a kezelés után őrizetbe veszik.

A klubelnök haragját az váltotta ki, hogy a Mocsi Attilát is foglalkoztató Rizespor a hosszabbítás hetedik percében egyenlített. A magyar védő ezen a meccsen nem volt ott a Rizespor keretében.

A játékvezető a török hírügynökségnek azt mondta, Koca megfenyegette őt és az asszisztenseit miután megütötte.

Azt mondta, kicsinállak, majd rám mutatott és azt mondta, megöllek

– emlékezett vissza a történtekre a 37 éves Meler.

A Demiroren hírügynökség beszámolója szerint az őrizetbe vett klubelnök a kihallgatásakor azzal védekezett, hogy az eset a játékvezető „hibás döntései és prvokatív viselkedése” miatt történt.

„A célom az volt, hogy verbálisan fejezzem ki az egyet nem értésemet, valamint az arcába köpjek” – jelentette ki Koca.

A szövetség bejelentette, hogy határozatlan időre az összes bajnokságot felfüggesztik, és rendkívüli ülésen vitatják meg, mit tegyenek az erőszak ellen.

Sajnálatos és szégyenletes, hogy a labdarúgásban ilyen történt

– mondta Mehmet Buyukeksi, a szövetség elnöke.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szintén elítélte a támadást: „A sport békét és testvériséget jelent. A sport nem egyeztethető össze az erőszakkal. Soha nem engedjük meg, hogy erőszakra kerüljön sor a török sportban” – írta az X (korábban Twitter) közösségi oldalon.

Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke az Instagramon elfogadhatatlannak nevezte az esetet és hangsúlyozta, hogy a futballban nincs helye az erőszaknak.

„Játékvezetők nélkül nincs labdarúgás. A bíróknak, a játékosoknak, a szurkolóknak és a hivatalos személyeknek egyformán biztonságban kell lenniük a mérkőzéseken, ezért felszólítom az illetékes hatóságokat, hogy biztosítsák ezt minden szinten”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik