Nemzetközi foci

Minden ötödik, vb-n szereplő női labdarúgónak civil állás is kell, hogy elég pénzt keressen

Bradley Kanaris/Getty Images
Bradley Kanaris/Getty Images

A nyári női világbajnokságon szerepelt labdarúgók harmadának keresete az évi 30 ezer dollárt (10,3 millió forint) sem érte el a FIFPRO játékos-szakszervezet felmérése szerint, és minden ötödik játékosnak civil állásból is ki kellett egészítenie a jövedelmét, írja a Reuters. A hírügynökség hozzátette, hogy a fenti összegben nem szerepelt a nemzetközi szövetség (FIFA) 30 ezer dolláros juttatását, amely minden vb-résztvevőnek jár, bár még nem mindenki kapta meg.

Az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett, a spanyolok győzelmével véget ért vb rekordot jelentő bevételt termelt, és az összdíjazása női csúcsot jelentő 150 millió dollár volt, ami a 2015-ös állapotok tízszerese. Összehasonlításul, a tavalyi férfi világbajnokságon 440 milliót osztott szét a FIFA.

A játékosok mindent beleadtak a zseniális világbajnokság érdekében, de vannak még fontos hiányosságok, amelyeket orvosolni kell

– mondta a FIFPRO női futballpolitikai és stratégiai kapcsolatokért felelős igazgatója, Sarah Gregorius a Reutersnek.

A FIFPRO jelentéséből az is kitűnik, hogy

  • a futballisták 53 százaléka szerint nem kaptak elég pihenőt a vb előtt,
  • kétharmaduk úgy érezte, hogy fizikálisan nincs csúcsformában,
  • 60 százalékuk pedig a világbajnokság utáni szünetet tartotta túl rövidnek.

A megkérdezettek tíz százaléka nem vett részt a vébét megelőzően orvosi vizsgálaton, 22 százalékuk pedig azt válaszolta, nem vizsgálták meg EKG-val. Mindkettő kötelező lett volna.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik