Nemzetközi foci

A magyar meccs körüli botrány után lemondott a bolgár futballszövetség elnöke

Nikolay DOYCHINOV / AFP
Nikolay DOYCHINOV / AFP
Az elmúlt hetek, hónapok támadásait mérlegelve, bár egyetlen klub sem kérte meg erre, lemondott Boriszlav Mihajlov, a Bolgár Labdarúgó Szövetség elnöke. Ezt a korábbi 102-szeres válogatott kapus jelentette be a végrehajtó bizottság ülése után.

A bolgár sajtó már pedzegette, hogy a teljes elnökség távozni fog, miután a válogatott története egyik legrosszabb teljesítményét nyújtva győzelem nélkül zárta az Európa-bajnoki selejtezőket. Az utolsó, magyarok elleni hazai mérkőzésre ezért a szurkolók tüntetést hirdettek meg, amely végül erőszakos zavargásba torkollott.

A zavargások miatt menesztették a bolgár belügyminiszter-helyettest, Mihajlov viszont akkor még azt mondta, nem felelős a történtekért. A hétfői lemondását követően aztán hosszú közleményben cáfolta a szurkolók vádjait, miszerint az elmúlt években teljesen tönkretette a bolgár labdarúgást.

„Amióta visszatértem a Bolgár Labdarúgó Szövetség élére, a vezetés és a teljes adminisztráció hallatlan nyomásnak, folyamatos kritikának, rágalmazásnak, hazugságnak és agressziónak volt kitéve” – mondta Mihajlov.

A legutóbbi kongresszuson elfogadott 4 éves fejlesztési stratégiában kitűzött célok nagy részét teljesítettük. Igen, a válogatott nem volt azon a szinten, amit mindannyian szerettünk volna. De ilyen a futball, nincs garancia a sikerre.

Ugyanakkor úgy érzi, minden más, ami rajta és a szövetségen múlott, sikeresnek mondható.

„A Bolgár Labdarúgó Szövetség a világ egyik első teljesen digitalizált szövetsége, mind a FIFA-tól, mind az UEFA-tól kiváló minősítést kaptunk. Külön módszertanra épülő tehetséggondozó rendszert építettünk fel, javítottuk a versenyeket, hogy egyre több fiatal tehetség bukkanjon fel. Időt és erőforrásokat fektettünk a helyi futball fejlesztésébe, hogy a bolgár bajnokság a lehető legvonzóbb legyen. Mindent megtettünk a klubok érdekében. A tévés jogdíjakkal akár 30%-kal is megemeltük a klubok bevételét. Komoly cégekkel kötöttünk szerződéseket, amelyek elkötelezték magukat a szövetség mellett. Folytattuk a beruházásokat, két év alatt 19 pályát helyeztünk üzembe, és az év végéig további három pályát nyitunk meg” – tette hozzá.

Kijelentette, hogy ez alapján nagyon büszke arra, amit elért. Az abnormális körülmények ellenére megköszönte a stábjának az erős idegzetet és a kitartást.

„Egyetlen klub sem kérte a lemondásomat, egyetlen egy sem! Pedig engem a klubok választottak meg” – állapította meg.

Azt kívánom az újságíróknak, hogy ne avatkozzanak bele a következő elnök ügyeibe!

A végrehajtó bizottság következő ülése december 6-án lesz, a megbízott elnök addig Mihail Kaszabov alelnök lesz – a másik alelnök, a legendás csatár, Emil Kosztadinov ugyanis elutasította a felkérést.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik