Nemzetközi foci

40 millió fontot keresett, mégis földönfutóvá vált a West Ham csapatkapitánya

Lucas Neill 2007-ben a West Ham (2007-2009) csapatkapitánya volt, de futballozott többek közt a Blacburn Roversben (2001-2007), az Evertonban (2009-2010) és a török kirakatcsapatban, a Galatasarayban (2010-2011) is.

A 96-szoros ausztrál válogatott labdarúgó 2014-ben a watford játékosaként fejezte be a futballkarrierjét, fényes pályafutása alatt saját bevallása szerint

mintegy 40 millió fontot keresett, két évvel később azonban már tönkrement, a hitelezői elől menekült, és három év börtönre is elítélték

– számolt be a thetimes.co.uk.

A jelenleg már 45 éves korábbi remek hátvéd elárulta, a futballal annyi pénzt keresett, hogy elég gazdag emberként fényes életet élt: Ferrarit vezetett és egy sor drága ingatlant vásárolt az Egyesült Királyságban. De bár ne hallgatott volna a tanácsadóira, mert momentán egy bérelt házban él, és úgy érzi, cserbenhagyta a családját.

Neill pénzügyei akkor fordultak rossz irányba, amikor azt tanácsolták neki, hogy nagy adókedvezményekért cserébe brit filmekbe fektessen be.

Az üzlet nem sikerült, sorra adta el áron alul, veszteséggel az ingatlanbefektetéseit, de ez sem segített. A fizetésképtelenné váló cége miatt hét évig üldözték a hitelezők, ezalatt nem szabadult a csőd vádja alól, a szigorú angol törvények miatt mindent bejövő pénzt elvontak a cége számlájáról, nem tudott otthont teremteni a családjának, de még mobiltelefonra sem tudott szerződést kötni.

A felesége, Lindsay Morris szépségterapeutaként és személyi edzőként lett a család kenyérkeresője, míg Neill a hivatásos labdarúgóknak járó alapot, a havi 900 font vitte csak haza.

Miközben pénzügyi nehézségei egyre súlyosbodtak, Neillt azzal is megvádolták, hogy a csődeljárás alatt egy off shore cégen keresztül több mint kétmillió fontot titkolt el a hitelezők elől.

Az ausztrál futballlegendát – aki a hazája válogatottját is kapitányként szolgálta, a 2006-os és 2010-es világbajnokságon is szerepelt – a Canossa-járása végén idén november 20-án végül felmentette az angol bíróság a vádak alól.

Elnyertem a szabadságomat, de úgy érzem, elvesztettem az életemet

– fogalmazott az ítélet után Neill, aki teljes mértékben magát okolja a pénzügyi tönkretételéért.

Neill története csak egy a több tucat pénzügyi csődbe jutott angliában profiskodó és hatalmas összeget kereső labdarúgó közül. A becslések szerint több száz futballista több mint 1 milliárd fontot veszített rossz pénzügyi tanácsok, befektetések miatt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik