Nemzetközi foci

Az Eb-címvédő olaszok megúszták az égést, de az ukránok zabosak lehetnek egy tizenegyesgyanús eset miatt

LEON KUEGELER / AFP
LEON KUEGELER / AFP

Csehország, Szlovénia és Olaszország is kijutott a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra.

A csehek már az első negyedóra végén vezetést szereztek az E csoport meglepetéscsapata, Moldova ellen Doudera góljával, majd a második félidő elején az ellenfél is besegített, amikor Baboglo nyolc perc alatt kiállíttatta magát két sárgával.

A 72. percben Chory egy szöglet utáni látványos fejessel el is döntötte a meccset, majd Soucek egy lepattanót lőtt be a 90. percben, kialakítva a 3-0-s végeredményt.

A csehek az előző Eb-n is ott voltak, akkor a legjobb nyolc között estek ki a dánok elleni 2-1-es vereséggel.

A H csoportban játszott szlovén-kazah találkozó már izgalmasabb volt, Sesko tizenegyese után Orazov a második felvonás elején egyenlített, így a kazahok egy gólra voltak a továbbjutást jelentő második helytől, de a szlovénok vitték be a mindent eldöntő találatot, Verbic pazar lövéssel foszlatta szét a kazah álmokat.

A szlovénok történetük során során másodszor szerepelhetnek az Eb-n, 2000-ben jártak először a tornán, akkor élte fénykorát a Zlatko Zahovic nevével fémjelzett generáció. Déli szomszédainknak a 2010-es, dél-afrikai vb volt az utolsó nagy tornájuk, úgyhogy sokat vártak arra, hogy ismét megmutassák magukat a nagyszínpadon.

A hétfő esti három ki-ki meccsből a legkiélezettebb az ukrán-olasz volt, amelyet az Ukrajnában zajló háború miatt Leverkusenben játszottak. Az ukránok csak győzelemmel szerezhették meg a csoportban a második helyet az angolok mögött, mivel az egymás elleni eredmény az olaszoknak kedvezett. Az előző Eb-t megnyerő olaszok végül elérték, amit akartak, mert 0-0 lett a vége, de az ukránok még sokáig reklamálni fognak amiatt, hogy a spanyol Jesús Gil Manzano spori nem adott tizenegyest, amikor Cristante a labdáért akart nyúlni, de Mudrik lábát találta el a 16-oson belül.

Az ukránok a pótselejtezőn még kijuthatnak az Eb-re, de az ellenfelük még nem ismert.

Bár az Eb-részvétel szempontjából semmilyen jelentőséggel nem bírt, mégis érdemes megemlíteni, hogy San Marino gólt szerzett Finnország ellen, így a miniállam zsinórban három meccsen volt eredményes (a finnek előtt a dánok és a kazahok ellen is betalált), amire korábban nem volt példa.

Eb-selejtezők, 10. (utolsó) forduló:

C csoport:
Ukrajna – Olaszország 0-0
Észak-Macedónia – Anglia 1-1 (1-0)

 

A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Anglia 20 pont, 2. (és kijutott) Olaszország 14, 3. Ukrajna 14, 4. Észak-Macedónia 8, 5. Málta 0

 

E csoport:
Csehország-Moldova 3-0 (1-0)
Albánia – Feröer-szigetek 0-0

 

A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Albánia 15 pont, 2. (és kijutott) Csehország 15, 3. Lengyelország 11, 4. Moldova 10, 5. Feröer-szigetek 2

 

H csoport:
Észak-Írország – Dánia 2-0 (0-0)
San Marino – Finnország 1-2 (0-0)
Szlovénia – Kazahsztán 2-1 (1-0)

 

A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Dánia 22 pont, 2. (és kijutott) Szlovénia 22, 3. Finnország 18 (18-10), 4. Kazahsztán 18 (16-12), 5. Észak-Írország 9, 6. San Marino 0
Azonos pontszám esetén előbb az egymás elleni eredmények döntenek, majd a gólkülönbség.

 

A 2024-es labdarúgó Eb biztos résztvevői:
Németország (házigazdaként), MAGYARORSZÁG (G csoportból), Spanyolország (A), Skócia (A), Franciaország (B), Hollandia (B), Anglia (C), Olaszország (C), Törökország (D), Albánia (E), Csehország (E), Belgium (F), Ausztria (F), Szerbia (G), Dánia (H), Szlovénia (H), Románia (I), Svájc (I), Portugália (J), Szlovákia (J)

Olvasói sztorik