Nemzetközi foci

Az elrabolt szüleit visszakapó focista góljaival jött össze a történelmi brazilverés

Juan BARRETO / AFP
Juan BARRETO / AFP

A hétszeres aranylabdás Lionel Messivel felálló világbajnoki címvédő Argentína 2-0-ra kikapott a vendég Uruguaytól, míg Brazília 2-1-es vereséget szenvedett Kolumbiában a 2026-os labdarúgó-vb dél-amerikai selejtezőjének ötödik fordulójában.

A végig remekül játszó uruguayiak Buenos Airesben Ronald Araujo és Darwin Núnez góljaival nyertek az éllovas otthonában, és feljöttek a második helyre. Az argentinoknak véget ért a négy győzelemből álló sorozatuk.

4:18-nél látható Araujo gólja, 8.10-nél pedig Núnezé:

“Egyetlen pillanatra sem éreztük magunkat kényelmesen ezen a meccsen. Uruguay fizikális együttes és nagyon jó a csapatjátéka. Ellenük mindig ilyen” – értékelt Messi.

Lionel Scaloni szövetségi kapitány sztárjátékosához hasonlóan úgy látta, hogy az uruguayi válogatott jobban játszott csapatánál, egyúttal hozzátette: a vb-cím nem garancia a sikerre.

Senki nem gondolhatja, hogy csak azért, mert világbajnokok vagyunk, sohasem veszítünk többet. Nem vagyunk verhetetlenek, ezt már korábban is mondtam és fogom még később is

Az ötszörös világbajnok brazilok – akiknél Neymar, Éderson és Casemiro is hiányzott – ugyanakkor megszakítás nélkül másodszor kaptak ki, három összecsapás óta nyeretlenek, és visszacsúsztak az ötödik helyre, pedig kiválóan kezdtek Barranquillában. Gabriel Martinelli már a 4. percben vezetést szerzett, ám a 75. és 79. percben Luis Díaz – aki az argentinok ellen gólt szerző Núnezhez hasonlóan Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa – duplázott.

6:43 és 7:02 a videón a két Díaz-gól:

A két fejesgólt szerző csatár azt követően lépett ismét pályára a kolumbiai válogatottban, hogy a hét elején találkozhatott szüleivel, akiket októberben végén raboltak el. A futballista édesanyját órákon belül kiszabadították, édesapját viszont csak november 9-én engedte szabadon a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) marxista gerillaszervezet. Díaz édesapja ott volt a lelátón, és meghatódottan hallgatta, amint a fia góljai után az ő nevét skandálja a közönség.

Kolumbia először győzte le Brazíliát vb-selejtezőn, és ezzel feljött a harmadik helyre, a brazilokat pedig még a venezuelaiak is megelőzték, mivel gól nélküli döntetlent játszottak Ecuadorral. A következő fordulóban, magyar idő szerint kedd hajnalban jön a csúcsrangadó, Brazília Argentínát fogadja majd.

Eredmények, 5. forduló:

Argentína – Uruguay 0-2 (0-1)
Kolumbia – Brazília 2-1 (0-1)
Chile – Paraguay 0-0
Bolívia- Peru 2-0 (1-0)
Venezuela – Ecuador 0-0

 

Az állás: 1. Argentína 12 pont, 2. Uruguay 10, 3. Kolumbia 9, 4. Venezuela 8, 5. Brazília 7, 6. Ecuador 5 (4-3), 7. Paraguay 5 (1-2), 8. Chile 5 (3-6), 9. Bolívia 3, 10. Peru 1

 

Az ecuadoriak a nemzetközi szövetség döntése alapján mínusz három pontról indultak, mert korábban meghamisították a kolumbiai származású védőjük, Byron Castillo születési dátumát.

 

A dél-amerikai kontinens tíz csapatából hat jut ki egyenes ágon a vb-re, a hetedik pedig interkontinentális pótselejtezőt vívhat. A 48 válogatottat felvonultató világbajnokság társházigazdája az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó lesz három év múlva.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik