Nemzetközi foci

„Mintha Brad Pitt kijönne a pályára” – meghalt az argentin klasszis, aki hollywoodi sztár is lehetett volna

87 éves korában meghalt Federico Sacchi, az argentin futball egyik legendája. A helyi Hírességek Csarnokába is beválasztott egykori védő az elegáns játékáról volt híres, a Racing Clubbal és a Boca Juniorsszal is bajnoki címet szerzett, a nemzeti csapattal pedig részt vett az 1962-es chilei világbajnokságon.

Az 1936. szeptember 4-én született sportember aktív karrierje mindössze tíz évet ölelt át,1957-ben a Tiro Federal csapatánál kezdte pályafutását, egy év múlva szerződtette a Newell’s Old Boys, majd 1961-ben a Racing Club, 1965-ben pedig a Boca Juniorshoz csatlakozott.

Utóbbi két klubbal nyert egy-egy bajnoki címet 1961-ben és 1965-ben.

1967-ben a perui Sporting Cristalhoz szerződött, ám néhány hónappal később országon belül váltott, és a Porvenir Miraflorest választotta, ahol technikai igazgatóként is dolgozott. 1968-ban sérülés miatt végleg felhagyott az aktív futballal.

Soha nem a győzelem vagy a vereség gondolatával léptem pályára, hanem azért, hogy jól játsszak. És ha nyerünk, még jobb

– mondta egyszer.

A válogatottban 1960-65 között 15 alkalommal szerepelt, egy gólt szerzett. Részt vett az 1962-es világbajnokságon is, ahol csapata nem jutott tovább a csoportból – köszönhetően annak is, hogy utolsó mérkőzésén csupán 0-0-t játszott a magyarokkal.

A visszavonulása után az utánpótlásban tevékenykedett, sokat dolgozott César Luis Menottival, aki 1978-ban világbajnoki címig vezette a válogatottat.

A Clarín azt írta róla, hogy a futball elveszített egy elegáns férfit, egy playboyt, aki akár hollywoodi sztár is lehetett volna.

Hogy milyen volt? Képzeld el, ahogy Brad Pitt kijön a pályára és megáll labdával a talpa alatt.

Hogy az új generációk megértsék jelentőségének nagyságát: az argentin szövetség 24 labdarúgót választott be a Hírességek Csarnokába. Az egyikük Sacchi.”

Olvasói sztorik