Nemzetközi foci

Megfosztják nevétől a világ egyetlen, náci tisztről elnevezett futballstadionját

Bár 25 évig népszerű és sikeres polgármesterként hihetetlen lendületet adott Kapfenberg városának, a Franz Feketéről elnevezett stadiont január elsejétől már nem hozzá kapcsolódva emlegetik majd. Az ok megdöbbentő: Fekete SS-tisztként szolgált a világháborúban.

Alapjaiban rázta meg Kapfenberg életét a Der Standard tavaly novemberi cikke, amelyből kiderült, hogy a stájer város díszpolgára és legsikeresebb, legnépszerűbb polgármestere, Franz Fekete náci tisztként szolgált a második világháborúban.

Az 1921-es születésű férfi segédmunkásként, majd lakatosként dolgozott, innen kapaszkodott fel a polgármesteri székbe. A posztot 1963 és 1987 között töltötte be, és Kapfenberg azóta is népszerű és sikeres vezetőként tekint rá.

Az oktatás és az életminőség javítása mellett a sport fellendítését tűzte ki célul. Hivatali ideje alatt Kapfenberg fejlődésnek indult, 1973-ban felépült a Walfersam Sportcsarnok, 1978-ban saját középiskolát kapott a város, 1979 és 1983 között megépült a Tanzenberg alagút, amely révén a teherforgalom végre elkerülte a települést.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Miloš Dimitrijević (@blekendvajt) által megosztott bejegyzés

Fekete legnagyobb választási sikerét az 1980-as önkormányzati választáson aratta, amikor a voksok 83 százalékát megszerezte.

25 évig volt polgármester a városban sok minden valószínűleg nem létezne ebben a formában, ha akkoriban nem fektetett volna bele annyi energiát.

Ami a hívőnek a templom, az a polgárnak a városháza

– ez volt a hitvallása. De tökéletesen tisztában volt a népszerűségével is:

Az emlékművem ott van az emberek szívében

– mondta egy 2001-ben adott interjúban.

Segítségével 1987-ben teljesen felújították a helyi stadiont, amely a következő években világítással és sportszállodával bővült. Ezzel Kapfenberg megtette az első lépést a mai sportváros felé, nem véletlen, hogy a futballarénát 2001-ben a legendás polgármesterről nevezték el Franz Fekete Stadionnak.

De ez a pálya valószínűleg az egyetlen a világon, amelyet egy egykori SS-tagról neveztek el.

Sok kitüntetés, súlyos sérülés

Fekete 2009. február 20-án halt meg, ugyan SS-múltját nem titkolta, de a polgármesteri sikerei mellett lassan a múlt homályába veszett.

Tavaly november 21-én aztán a Der Standard tényfeltáró cikkben bővebb életrajzot közölt róla. Ebből kiderült, hogy Fekete 1939. április 1-jén csatlakozott az SS-Totenkopf hadosztályához, amely tagjai a nagy koncentrációs táborokban, Dachauban, Sachsenhausenben és Buchenwaldban részesültek katonai alapképzésben, de a foglyok őrzéséért is felelősek voltak.

Amikor Fekete megkezdte szolgálatát a buchenwaldi SS-laktanyában, számos osztrákot tartottak fogva a hozzá tartozó koncentrációs táborban: kommunistákat, szocialistákat, zsidókat és a náci világnézetbe nem illő embereket.

Arról nem maradtak fenn bizonyítékok, hogy Fekete ténylegesen milyen bűncselekményekben vehetett részt, de az biztos, hogy az egyik legtöbb kitüntetést kapott SS-tisztként szolgált.

Többször megsebesült, miután 1943-ban amputálták a jobb lábát, a háború véget ért számára.

Miután története napvilágot látott, a Heimo Halbrainer vezette történészbizottság a stadion átnevezését javasolta. Az ügy kirobbanását követően az osztrák szövetség annyit közölt, bár a létesítmény nevét nem változtathatja meg, ezentúl csak Kapfenberg Stadionként emlegeti.

A stadion nevének visszavonását a kapfenbergi önkormányzat december 14-i ülésén hagyja majd jóvá, és 2024. január 1-jén lép hatályba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik