Nemzetközi foci

A magyarok ellen tönkrement a lába, porszívókkal lett milliomos

MAGNUS GOTANDER / SCANPIX SWEDEN / AFP
MAGNUS GOTANDER / SCANPIX SWEDEN / AFP
A kilencvenes évek elején az egyik legígéretesebb európai labdarúgóként tartották számon Tomas Brolint, aki egy magyarok elleni válogatott mérkőzésen szenvedett olyan súlyos sérülést, amelyből soha többet nem tudott visszatérni az őt megillető szintre.

Brolin 1990-ben a Norrköpingtől szerződött Parmába, és az olasz csapattal 1992-ben hazai kupát, 1993-ban KEK-et, 1995-ben UEFA-kupát nyert.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Parma Calcio 1913 (@parmacalcio1913) által megosztott bejegyzés

A svéd válogatottal járt az 1990-es és az 1994-es vébén, illetve az 1992-es Európa-bajnokságon. Ezek közül kétszer nagyszerű teljesítményt nyújtott, 1994-ben az ő nagyszerű játéka is kellett a svédek világbajnoki bronzérméhez (abban az évben az Aranylabda-választáson a negyedik helyet szerezte meg), míg két évvel korábban három találatával társgólkirály lett az Eb-n.

Ki tudja, mire vihette volna, ha 1994. november 16-án a magyarok elleni Európa-bajnoki selejtezőn nem töri el a bal lábát.

Súlyos sérülése után sohasem jutott vissza topszintre, így a Leeds United hiába szerződtette, kétszer is kölcsön kellett adnia. Utolsó csapata a svéd negyedosztályú Hudiksvalls ABK volt, amelyben egyszer lépett pályára: 1998. augusztus 29-én, amikor cserekapusként szerepelve búcsúzott el a futballtól.

Mindössze 28 évesen fejezte be karrierjét, és azóta is távol maradt szeretett sportágától.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tomas Brolin Official (@tomasbrolin11) által megosztott bejegyzés

Azonban máshol megtalálta a számítását: a lehető legjobbkor sodorta össze a sors egy feltalálóval, Göran Edlunddal, aki a kefék nélküli porszívó vákuumfúvókájának megoldásán dolgozott.

1995-ben Edlund szabadalmat nyújtott be termékötletére, két évvel később kapcsolatba lépett Brolinnal és közösen megalapították a Twinnovation AB-t, amelyben később fele-fele arányban tulajdonossá váltak.

A Twinner gyártása nagyon bejött, az első évre tervezett 40 ezer darabos eladást kilenc hónap alatt meghaladták, ekkor 119 ezer darab kelt el. 2013 áprilisában, a cég fennállásának 15. évfordulója alkalmából elindult az európai értékesítés is,

az évente több mint 130 ezer terméket értékesítő cég értéke euromilliókban mérhető.

Olvasói sztorik