Nemzetközi foci

„Forradalmár voltam, de kirúgtak és ez tönkretett” – a Honvéd egykori edzője neheztel első klubjára

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Rendkívül szomorúan tekint vissza pályafutása első vezetőedzői munkájára Dean Klafuric, a bosnyák Velez Mostar jelenlegi, és a Budapest Honvéd korábbi edzője. Az 51 éves szakember szerint nagy dolgokra lett volna hivatott a Legia csapatánál, de egy rossz mérkőzés miatt kirúgták.

Klafuric 2018 áprilisában vette át az irányítást Romeo Jozaktól, és a varsói klubot bajnoki címhez és kupagyőzelemhez segítette. A vezetés hosszabbított is vele, ám miután a Bajnokok Ligája-selejtezőjében kiesett a szlovák Spartak Trnava ellen, azonnal menesztették is.

Úgy, hogy a mérlege 11 győzelem, egy döntetlen és 3 vereség volt.

„Nagyon-nagyon csalódott voltam. Nem volt ok arra, hogy elbocsássanak a munkahelyemről. Irányítottam az öltözőt, nagyon jól futballoztunk, egyszerűen rendkívül szerencsétlenek voltunk a Spartakkal. Az első mérkőzés előtt a csapat több mint 60 százaléka vírusos megbetegedéssel bajlódott, a játékosaim legyengültek, és 2-0-ra kikaptak. A visszavágón két piros lap után kilenc játékossal küzdöttünk, de hiába nyertünk 1-0-ra, kiestünk” – emlékezett vissza Klafuric.

Maradt még esély az Európa Ligában, ahol nagy esélyesnek számított a csapat a luxemburgi Dudelange ellen, ám végül meglepetésre ott is kiesett.

Úgy gondolom, hogy velem a kispadon továbbjutott volna a Legia. De ha ok nélkül váltasz edzőt, akkor a csapat sem kezd jobban játszani. Itt pontosan ez történt. Miután elmentem, az eredmények csak rosszabbak lettek.

Úgy véli, az elbocsátásában nagy szerepet játszott, hogy nem volt a média kedvence, nem állt mögötte nagy horderejű futballkarrier.

„Minden oldalról kritizáltak, mert 3-5-2-re változtattam a játékrendszert, azt mondták, hogy ez egy elavult taktika. Közben akkoriban Antonio Conte ezzel ért el sikereket a Chelsea-nél, manapság pedig láthatjuk, mennyire divatos. A Legia is ugyanezt a rendszert használja.

Forradalmár voltam, de kirúgtak és ez érzelmileg tönkretett.

Később nagyon nehéz időszakon ment keresztül, dolgozott Cipruson (Ethnikos Achnas), Horvátországban (Slaven Belupo Koprivnica) és Magyarországon (Budapest Honvéd), de mindenhol rövid ideig, látványos sikerek nélkül.

Szeptemberben kapott lehetőséget Mostarban, eddig hét meccséből mindössze kettőt veszített el, mindkét esetben két helyi nagycsapat, a Borac Banja Luka és a Zrinjski ellen.

De úgy érzi, ha egyszer kapna felkérést, szívesen visszatérne a Legiához.

„Az az érzésem, hogy ott nem fejeztem be a munkámat” – hangsúlyozta.

Olvasói sztorik