Nemzetközi foci

Meghalt Sir Bobby Charlton, a Manchester United történetének egyik legnagyobb legendája

Oli Scarff / AFP
Oli Scarff / AFP

86 éves korában meghalt Sir Bobby Charlton, az angol labdarúgó-válogatottal világbajnok labdarúgó, aki igazi legendája a Manchester Unitednek. Családja körében hunyt el szombaton, a korai órákban.

Szavakkal sosem lehet leírni

írta Twitter-oldalán a United.

A korábbi kiváló támadó 1956 és 1973 között játszott a Manchester Unitedben, 758 mérkőzésen 249 gólja volt. 1968-ban BEK-et nyert a csapattal, valamint három alkalommal angol bajnoki címet. Ott volt a klub történetének legnagyobb tragédiájánál is, amikor a csapat repülőgépe 1958-ban harmadszorra sem tudott felszállni, egy kerítésnek rohant, kettétört, majd kigyulladt – a tragédiában 23 ember, köztük nyolc labdarúgó vesztett életét.

Az angol válogatottban 106 alkalommal lépett pályára, tagja volt az eddigi legnagyobb sikernek, az 1966-os, hazai pályán aratott hazai világbajnoki címnek is. Mind a hat mérkőzésen pályára lépett, három gólja volt, abban az évben ő kapta meg az Aranylabdát. A nemzetei csapatban 49-szer volt eredményes, ami sokáig rekord volt, előbb Wayne Rooney, majd Harry Kane szárnyalta túl.

A visszavonulása edzőként irányította a Preston North End csapatát, valamint később a Wigant is. 1986-tól kezdve a Manchester United igazgatótanácsában kapott helyet, 2016-ban pedig róla nevezték az Old Trafford egyik lelátóját.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik