Nemzetközi foci

Eddig a Liverpool a VAR-használat legnagyobb vesztese

HENRY NICHOLLS / AFP
HENRY NICHOLLS / AFP
Már majdnem a negyedénél tart a 2023–2024-es Premier League-szezon, amelyben a VAR-viták nem szűntek meg. De mely klubok voltak a nyertesek és a vesztesek a videobíró befolyása miatt?

Érdekes vállalkozásba fogott az ESPN, amely kidolgozott egy számítást (VAR Effect Table), és így megmutatta, hogy nézne ki az angol labdarúgó-bajnokság táblázata, ha továbbra is videobíró nélkül élnénk az életünket. Eddig 16 esetben kellett a VAR-nak közbelépnie, ami 36 százalékos csökkenést mutat az előző szezon hasonló időszakához képest (akkor 25 döntést hozott a videobíró).

Ez egyértelmű jele annak, hogy a VAR megpróbálja korlátozni a meccsekre gyakorolt hatását.

Azonban nem csak arról van szó, hogy egy csapat hányszor kap kedvező ítéletet és egy hány gólt érint. Ennél is fontosabb, hogy mikor születnek a döntések, és milyen hatást gyakorolnak a végeredményre.

A VAR Effect Table számításakor minden meccsen csupán az első videobírós intézkedést vették figyelembe. Azért, mert – az időutazós filmekhez hasonlóan – abból indultak ki, hogy miután a játék egész iránya megváltozott, a későbbi VAR-incidens meg sem történt volna. A számítás szerint, ha egy gólt les miatt nem adtak meg, azt gólként számolják el, ha a tizenegyest visszavonták, azt megítéltnek és belőttnek könyvelték el, és így tovább…

A feltételezéseken alapuló számolgatásból az derült ki, hogy Liverpoolt érintették a legrosszabbul a döntések. Olyannyira, hogy mindössze nyolc meccs után, VAR nélkül a csapat öt ponttal állna jobban és kétpontos előnnyel vezetné a tabellát.

Három másik klub is jobban boldogulna VAR nélkül, a Chelsea, a Manchester United és a Burnley is több pontot számlálna, utóbbi így el is mozdulna a jelenlegi kieső pozícióból.

A bajnokság állása 8 forduló után:
1. Tottenham 20 pont
2. Arsenal 20
3. Manchester City 18
4. Liverpool 17
5. Aston Villa 16
6. Brighton 16
7. West Ham United 14
8. Newcastle United 13
9. Crystal Palace 12
10. Manchester United 12
11. Chelsea 11
12. Fulham 11
13. Nottingham 9
14. Wolverhampton 8
15. Brentford 7
16. Everton 7
17. Luton Town 4
18. Burnley 4
19. Bournemouth 3
20. Sheffield United 1

A bajnokság állása videobíró nélkül (forrás: ESPN):

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik