Nemzetközi foci

Benzemát terrorista kapcsolatokkal vádolják, két topligás játékost felfüggesztettek

AFP
AFP
Gérald Darmanin francia belügyminiszter azzal vádolja a francia futballsztárt, Karim Benzemát, hogy kapcsolatba került egy terrorszervezettel.

„Benzemának, amint azt mindannyian tudjuk, egyértelmű kapcsolatai vannak a Muszlim Testvériséggel – mondta a miniszter élő tévéadásban, és kijelentette, hogy az elmúlt hetekben szorosan figyelemmel kísérték a szaúdi al-Ittihadban futballozó csatárt.

A Muszlim Testvériséget számos országban terrorista szervezetnek tekintik, köztük Egyiptomban és Szaúd-Arábiában.

Darmanin azt követően nyilatkozott így, hogy Benzema három nappal korábban a közösségi médiában azt írta:

Minden imánk a gázai lakosokhoz szól, akik ismét igazságtalan áldozatai lettek a nőket és a gyerekeket sem kímélő bombázásoknak.

A nyilatkozat komoly visszhangot keltett, a francia politikus, Nadine Morano például a Hamász propaganda ügynökének nevezte Benzemát.

De nem csupán a világbajnoki ezüstérmes támadót érte komoly kritika, amiért támogatta Palesztinát. Kedden a Bundesligában szereplő Mainz felfüggesztette a holland válogatott Anwar El Ghazit a közösségi médiában az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatba tett bejegyzés miatt.

„A labdarúgó tűrhetetlen módon foglalt állást a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban” – írta a klub, amelynek alapítóját, Eugen Salomont 1942 novemberében az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba deportálták, majd nem sokkal később meggyilkolták.

Szerdán a francia Nice is felfüggesztette Youcef Atal algériai válogatott játékost, aki azóta bocsánatot kért, és törölte a felháborodást kiváltó posztot.

De a Bayern Münchennél sem nyugszanak a kedélyek, miután Nusszair Mazraoui egyik posztjában ugyancsak a háborúra tett megjegyzést. Ráadásul egy megosztott bejegyzése olyan fiókból származik, amely nyíltan az izraeli állam megszüntetésére szólít fel.

A Bayern Israel nevű szurkolói csoport jelezte, azt várja el a klubtól, amely alapvetően zsidó közösségre épült, és minden módon küzd a rasszizmus ellen, hogy az értékeinek megfelelően lépjen fel Mazraoui ellen.

Olvasói sztorik