Nemzetközi foci

A feleség cimbije és egy szomszéd is szóba jött a szlovén bajnok kispadján

Marco Donato / FC Bayern München / dpa Picture-Alliance via AFP
Marco Donato / FC Bayern München / dpa Picture-Alliance via AFP
Ljubljanában kicsit zűrzavaros állapotok uralkodnak. A bajnok Olimpija labdarúgócsapata pénteken menesztette az eddigi edzőt, a portugál Joao Henriquest, és ugyan hétfőre sajtótájékoztatót hívott össze, az utódról nem tudott beszámolni. Álmok ugyanakkor vannak, de a sztoriból az látszik, egyelőre csak bemondásra próbálják felhívni magukra a figyelmet. Kártyában ez sima blöffnek tűnne…

A fővárosi csapat az előző szezonban óriási teljesítményt nyújtott, hiszen története harmadik bajnoki címét és negyedik kupagyőzelmét is begyűjtötte. Duplázásra eddig egyszer volt példa, 2017-18-ban Igor Biscan vezetésével, ám az eufória gyorsan alábbhagyott, amikor az akkori elnök váratlanul kirúgta a horvát mestert.

Ezúttal majdnem ugyanez játszódott le, tavaly nyáron a klub megszerezte a Liverpool egykori spanyol válogatott szélsőjét, Albert Rierát, aki első vezetőedzőségét két trófeával hozta le. A bajnokság végén azonban a szakember úgy gondolta, ilyen sikerek után illene új alapokra helyezni a szerződést. Erről a klubvezetés hallani sem akart, Riera pedig távozott.

Hogy a latinos futball maradjon, sikerült megállapodni Joao Henriquessel, aki korábban néhány kisebb portugál klubnál dolgozott, inkább kevesebb sikerrel. A csapat ugyan nem lett Európa-klasszis, de elég volt kétfordulónyi BL-selejtezőt menni, ahhoz, csoportkörbe jusson: ugyan a Bajnokok Ligájából, majd az Európa Ligából is kiesett,

de így is bekerült a Konferencia Ligába – márpedig ilyen bravúr korábban sohasem sikerült a klubnak.

A baj, hogy ott az első két meccsét elbukta a csapat a francia Lille (0-2) és a szlovák Slovan Bratislava (0-1) ellen, és a bajnokságban sem megy úgy a szekér, csak a harmadik helyen áll. Így aztán a válogatott szünetben a vezetés döntött, és menesztette Henriquest.

A szlovén lapok szerint a kívánságlistán olyan edzők szerepelnek, mint a már említett horvát Igor Biscan vagy az uruguayi Gonzalo García. Hétfő délelőttre sajtótájékoztatót hívtak össze, csak éppen megegyezés nem született, így az új edzőt nem sikerült bemutatni.

Annyit tudni, hogy az edzéseket a helyi akadémia vezetője, Bostjan Miklic és asszisztense, Antonio Delamea Mlinar vezeti.

Minden más álom és pletyka – legalábbis meglepő fordulatot vett a sajtótájékoztató, amikor kiderült, kik, és milyen módon kerültek szóba.

„Két-három edző van a szűkített listán, a befutó várhatóan csütörtökön átveszi a csapatot, pénteken pedig bemutatjuk. Az a tervünk, hogy az új edző egy tapasztalt külföldi legyen, aki új energiát hozna” – mondta Igor Barisic klubigazgató, aki megerősítette, hogy beszéltek két német legendával, Miroslav Kloséval és Felix Magathtal.

Klose felesége a nejem barátja, és elmentünk együtt vacsorázni. A klubelnök Adam Delius müncheni szomszédja Felix Magath, így vele is beszéltünk.

Klose korábban a Bayern Münchennél dolgozott Hansi Flick stábjában, majd kilenc hónapig az osztrák Rheindorf Altach csapatát irányította, ahonnan idén márciusban távozott. Magath neve legutóbb a német válogatott kapcsán merült fel, mint önjelölt megmentőé.

A 70 éves szakember játékosként 43-szor szerepelt az NSZK színeiben, 1980-ban Európa-bajnokságot nyert, 1982-ben és 1986-ban tagja volt a világbajnoki ezüstérmes együttesnek. Edzőként három csapattal ért el nagy sikereket: a Bayern Münchennel 2004-2006 között kétszer is duplázott, azaz bajnoki címet és kupát nyert, de 2008-2009-ben a Wolfsburggal is a Bundesliga élén végzett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik