Nemzetközi foci

Visszatérhetnek az orosz ifjúsági focisták, máris tiltakozás indult

Noushad Thekkayil / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Noushad Thekkayil / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egy héttel az európai szövetség (UEFA) döntését követően a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tanácsa is engedélyezte az orosz korosztályos válogatottak visszatérését a 17 éven aluliaknak kiírt tornákra.

A FIFA és az UEFA is kizárta Oroszország csapatait minden tornáról, miután az ország Ukrajna ellen háborút indított 2022 februárjában. A múlt héten azonban az európai szervezet végrehajtó bizottsága megszavazta azt az indítványt, amely lehetővé teszi az U17-es orosz fiú- és lányválogatottak visszatérését már a mostani szezonban az UEFA versenysorozataiba. Ehhez csatlakozott a FIFA, de nagy ellenállásba fog ütközni az ötlet, az észt szövetség ugyanis már közölte is, hogy semmilyen csapata nem lép pályára oroszok ellen.

Az Észt Labdarúgó Szövetség (EJL) egyértelmű, egységes és fenntartások nélküli álláspontja az, hogy az észt válogatottak nem lépnek pályára Oroszország ellen. Az UEFA meghozta döntését, de mi ellene vagyunk, ezt a döntést nem tudjuk és nem is akarjuk végrehajtani. Az UEFA kezdettől fogva tisztában volt álláspontunkkal

– áll a szervezet közleményében.

Alighanem az észtekhez mások is csatlakozni fognak, korábban többek között Ukrajna is bojkottot jelentett be az észtekhez hasonlóan, sőt a 2024-es U17-es női Eb rendezője, Svédország azt is közölte, hogy nem engedi be az országba az orosz nemzeti csapatot.

Olvasói sztorik