Nemzetközi foci

Itthon titkolóznak, Angliában nem: íme a Liverpool-meccs kapitális tévedésének háttere

A Premier League 7. fordulójában a Tottenham-Liverpool rangadóról (2-1) azt írtuk, hogy Szoboszlai Dominikék elképesztő „emberi tévedés” áldozatai lettek. Nem is a két liverpooli kiállítással akadt probléma, vagy azzal, hogy végül bő 25 percen át kilenc vendégjátékos játszott tizenegy hazai ellen, hanem a 0-0-nál, és még egy fős liverpooli hátránynál meg nem adott Díaz góllal, ami nagy mértékben befolyásolta a mérkőzés végeredményét. Ezzel, a lassításokból is szabadszemmel jól láthatóan nem les góllal.

Azon túl, hogy a PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) a mérkőzést követően azonnal elismerte, hogy kapitális tévedés történt, a The Atheltic már azt is megírta, hogy mi történt valójában, ahogy azt is, mivel büntetik a vétkest.

Kiderült, hogy VAR-szobában tevékenykedő Darren England amúgy elvégezte az ellenőrzést, helyesen nem látott lest, csakhogy zavar keletkezett a kommunikációban, merthogy azt hitte, hogy Simon Hooper játékvezető is gólt ítélt, ezért csak annyit mondott rá a fülére, hogy véget ért az ellenőrzés. Eközben azonban Hooper az asszisztense jelzésére pont, hogy lest fújt, így Hoopert a VAR-szoba megerősítésére nem bírálta felül a kollégát.

Englandet a vasárnapi Nottingham Forest–Brentford mérkőzésre is jelölték a VAR-szobában, ám azonnal levették a meccsről, ahogy a VAR-asszisztensét, Dan Cookot is a hétfői Fulham–Chelsea találkozóról.

Mindez azért is érdekes, mert például a 2022/23-as bajnokság végén a Honvéd kiesését nagyban befolyásoló és óriási vitát kiváltó Vad II István játékvezetői tévedést, ahol ugyancsak a VAR-szoba ellenőrzése mellett 0-0-ás állásnál nem ítélt büntetőt a Puskás Akadémia játékosa, Szolnoki egyértelmű kezezése ellenére – a jelenetet itt lehet megnézni. –, a közvélemény mai napig nem kapott tájékoztatást arról, mi, miért történt, és ki milyen büntetést kapott.

Olvasói sztorik